U fokusu

zdravlje na listi prioriteta

13. šetnja na Dan ružičaste vrpce

13. šetnja na Dan ružičaste vrpce

Povodom Dana ružičaste vrpce, nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, održana je 13. po redu akcija podizanja svijesti o toj zloćudnoj bolesti. Akcija se održava prvi vikend u listopadu, u 30 gradova Lijepe naše.

U 11 sati, na Trgu maršala Tita okupio se mali broj ljudi, što slučajnih prolaznika, što onih koji su ciljano došli podržati akciju Europa Donne Hrvatska – hrvatskog foruma protiv raka dojke. Ispred ulaza u HNK kratke govore održali su saborska zastupnica Gordana Sobol u ime obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, predsjednik gradske skupštine, Davor Bernardić, HDZ-ova zastupnica, Jadranka Kosor, ministar zdravstva Rajko Ostojić te Nada Kraljević, predsjednica udruge Donna Hrvatska.

Svatko od njih posebno je upozorio na ovu zloćudnu bolest, od koje godišnje u Hrvatskoj umre preko 950 žena. Zabrinuto svi su kimali glavama i složili se da svaka žena treba misliti na svoje zdravlje, i redovito odlaziti na preglede, kako bi se ukoliko do toga dođe, moglo pravovremeno reagirati, jer je svaki rak dojke, uočen u ranoj fazi, izlječiv. Također su se složili da je Hrvatska, kao i u svemu, uz bok Europi u metodama dijagnostike i terapije, te da je postotak izliječenih jednak onom u zapadnoeuropskim zemljama.

Zatim su podijelili ružičaste balone i krenuli Masaryikovom i Teslinom, preko Gajeve do Cvjetnog gdje je tipičnu subotnju špicu ove subote krasila akcija udruge: Sve za nju! – Udruge žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja, te Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka, koja je na štandovima dijelila materijale i brošure o raku dojke. Akciju Želim svijet uz tebe na Trgu Petra Preradovića otvorio je predsjednik Ivo Josipović.

Ono na što nas ova akcija upozorava jest da bismo trebali osvijestiti ranjivost našeg tijela i svakako uvrstiti svoje zdravlje na listu prioriteta u životu. Iako sam tek u dvadeset i drugoj godini, Nakon današnjeg dana odlučila sam da ću posvetiti više pažnje svojim grudima. Od uobičajene provjere u ogledalu jesu li još uvijek tu, i brige o tome da mi se ne ‘opuste’ i paničnog straha od utjecaja ‘gravitacije’ prelazim na redovite samopreglede te ultrazvuk. Rak dojke nije sudbina, rezervirana samo za neke i nažalost sve su žene u jednakoj mjeri izložene toj opasnosti. Stoga bi svakoj djevojci preporučila da se informira o toj bolesti, te već pri prvom posjetu ginekologu zatraži pregled dojki. Također, u posljednjih godinu dana meni dvije drage osobe oboljele su od raka dojke. Njihova borba bila je uspješna, upravo zahvaljujući rano otkrivenim simptomima – podsjetite svoje najdraže na važnost samopregleda, ultrazvuka i mamografije.

Sve detalje o raku dojke, prevenciji, pregledu i terapiji možete pronaći na stranicama divinih udruga organizatora: Sve za nju! i Europa Donna Hrvatska.