U fokusu

koalicija vlasti, huligana i crkve

Beogradska Povorka ponosa ipak zabranjena!

Beogradska Povorka ponosa ipak zabranjena!

Parada ponosa zakazana za 6. listopada u Beogradu je zabranjena. Osim Parade ponosa, zabranjeni su svi skupovi najavljeni za subotu. Odluku o zabrani MUP je donio na osnovi sigurnosnih procjena, javlja B92.

Ranije tijekom dana patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej je zatražio od predsjednika Vlade Ivice Dačića zabranu Parade, kao i spornu izložbu ‘Ecce Homo‘ koja bi treba biti otvorena u okviru tjedna Pridea.

Patrijarh je naveo da je riječ o ‘nagoviještenoj tragično-komičnoj paradi srama, koja baca tešku moralnu sjenu na Beograd’.

Prema riječima Gorana Miletića, organizatori Parade dobili su obrazloženje od MUP-a u kojem, kako kažu, ‘ne piše apsolutno ništa’ osim zakonskog članka u kojem navode da je procijenjeno da tijekom toga skupa može doći do ugrožavanja sigurnosti.

‘Ako je prošle godine bila kapitulacija države, ovo je otvorena koalicija s huliganima budući da su predstavnici izvršne vlasti u potpunosti preuzeli argumente ekstremističkih organizacija, pa i njihove zahtjeve’, kazao je Miletić za B92.

Danima je trajala neizvjesnost u vezi s tim hoće li Parada ponosa biti održana, a premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova je danima ponavljao da će Parada biti zabranjena ukoliko se procijeni da postoje visoki sigurnosni rizici za održavanje tog skupa.