U fokusu

DVERI TRAŽE DA SE PREDSJEDNIK OGRADI OD POVORKE

Hoće li se ove godine održati gay pride u Beogradu?

Hoće li se ove godine održati gay pride u Beogradu?

Desničarski pokret Dveri uputio je srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo sa zahtjevom da se ogradi od mimohoda i stane na stranu građana Srbije koji se protive održavanju te Povorke ponosa u Beogradu. Taj pokret, koji je nedavno po prvi put sudjelovao na izborima u Srbiji, ušao je u nekoliko općinskih parlamenata, ali ne i u državni parlament.

Pokret tvrdi da se ne zauzima za diskriminaciju homoseksualaca, već da ne želi aktiviste za prava homoseksualnih osoba u vrtićima, školama, na ključnim mjestima u medijima i općenito na pozicijama društvene moći.

Održavanju mimohoda otvoreno se protive i pojedini zastupnici u srbijanskome parlamentu, među kojima Dragan Marković Palma, čelnik stranke Jedinstvena Srbije koja je članica vladajuće koalicije i gradonačelnik Jagodine.

Samo tri dana prije prošlogodišnje Povorke ponosa, njeno održavanje je zabranio tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, uz obrazloženje da ne postoje sigurnosni uvjeti, dok danas pojedini mediji nagađaju da je ključni čovjek za odluku o mimohodu Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar obrane. Dačić je prošlog tjedna održavanje mimohoda komentirao kao ‘pitanje sigurnosti’.

“Kakva ljudska prava, u pitanju je sigurnost ljudi! Ima zemalja gdje nema gay parade, pa su članice EU. Je li moguće da je to i dalje glavna tema, da se i dalje bavimo gay paradom kao glavnim problemom, kao ulaznicom u EU, što je smiješno”, rekao je Dačić uz tvrdnju da ne prihvaća tvrdnju da je mimohod homoseksualaca ulaznica u Europsku uniju.

Srbijanski su mediji također nagađali da bi američka državna tajnica Hillary Clinton početkom listopada mogla doći doći u Beograd i nazočiti mimohodu, ali prema najnovijim informacijama njezin se dolazak ne očekuje.

Više pronađite OVDJE!