Vijesti

27.03.2009. 10:43:56

Peticija za okončanje diskriminacije žena u Iranu

Amnesty International pokrenuo je peticiju za okončanje diskriminacije žena u Iranu. Peticiju možete potpisati putem njihovih web stranica.

Sam tekst peticije glasi:

PETICIJA ZA OKONČANJE DISKRIMINACIJE ŽENA U IRANU

Predsjednik
Njegova Ekscelencija Mahmoud Ahmadinejad
Predsjedništvo
Palestine Avenue, Azerbaijan Intersection
Tehran, Islamic Republic of Iran

Vaša Ekscelencijo,

pišem Vam kako bih izrazio/la svoju zabrinutost zbog zakona u Islamskoj Republici Iran koji diskriminiraju žene. Uviđam da je Islamska Republika Iran poduzela određene pozitivne korake u vezi s položajem žena u društvu, osobito unaprijedivši obrazovanje i stope pismenosti među Irankama, no na snazi je i dalje velik broj zakona koji uvelike diskriminiraju žene u raznim aspektima njihova života, uključujući brak, razvod, skrbništvo nad djecom, dob kaznene odgovornosti, nejednaku važnost svjedočenja na sudu, nejednaku naknadu za tjelesnu ozljedu ili smrt, pravo na rad, pravo na slobodno putovanje unutar Irana i u inozemstvo te pravo kandidiranja za javnu službu. Pozivam Vas da poduzmete sve korake koji su u Vašoj moći u cilju osiguravanja da iranski zakoni budu revidirani kako bi se uklonili svi oblici diskriminacije žena. Pozivam Vas i da poduzmete korake u cilju ratifikacije UN-ove Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena.

Također sam zabrinut/a zbog okrutnog postupanja s onima koji na miran način traže okončanje diskriminacije žena, uključujući one koji su aktivni u prikupljanju potpisa na peticiju za reviziju diskriminatornih zakona. U tom pogledu, pozivam Vas da osigurate:

- hitno i bezuvjetno oslobađanje svih aktivista/ica za ženska prava, zatočenika/ica savjesti pritvorenih samo zbog svojih mirnih aktivnosti traženja da se ukinu zakoni koji diskriminiraju žene
- odbacivanje svih optužbi i reviziju svih kazni za aktiviste/ice u vezi s njihovim mirnim aktivnostima
- hitnu preinaku svih kazni bičevanja nametnutih zbog mirnih aktivnosti u korist ženskih prava
- okončanje ostalih oblika uznemiravanja aktivista/ica za ženska prava, kao što su otpuštanje s posla, prijeteći telefonski pozivi i racije na mirnim sastancima u privatnim kućama


Volio/voljela bih primiti Vaše komentare te osobito Vaše jamstvo da će iranske vlasti poduzeti hitne korake kako bi svi zakoni i odredbe koji diskriminiraju žene bili ukinuti ili izmijenjeni te kako bi se svim stanovnicima Irana osiguralo mirno i potpuno ostvarivanje njihovih prava na slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja.

S poštovanjem,

Vaš potpis

Tagovi: diskriminacija, peticija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM