U fokusu

U sjećanje na Žaranu Papić

Misliti i živjeti feminizam

Misliti i živjeti feminizam

Prošlog ponedeljka, 10. rujna 2012. godine, navršilo se deset godina od smrti Žarane Papić (1949-2002), pionirke feminističkog pokreta na prostorima bivše Jugoslavije. Organizacija Žene ženama, Program ženskih studija “Žarana Papić” i Centar za ljudska prava Univerziteta Sarajevo obilježili su godišnjicu tribinom “Sjećanje na Žaranu Papić”. Na tribini je o svom prijateljstvu i suradnji sa Žaranom Papić govorila i Nada Ler Sofronić, koja je ljubazno ustupila svoje obraćanje za objavljivanje na portalu oneworldsee.org.

Godišnjicu su obilježili i Centar za ženske studije i Rekonstrukcija ženski fond, sjećanjem na Žaranu Papić u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Tom prilikom je pretstavljena i kniga “Žarana Papić: Tekstovi 1979-2002”, koju su zajednički izdali Centar za studije roda i politike, Rekonstrukcija Ženski Fond I Žene u Crnom. U knjizi, koju su priredile Adriana Zaharijević, Daša Duhaček i Zorica Ivanović, sabrano je 18 tekstova, dva intervjua i puna bibliografija objavljenih radova Žarane Papić.

Cjelovit tekst predavanja Nade Ler Sofronić na tribini u Sarajevu naslovljen “Misliti, stvarati I živjeti feminizam – Žarana Papić” čitajte ovdje.