U fokusu

Homofobni zločin u Podgorici

Homofobni zločin u Podgorici

U noći između 09. i 10. rujna 2012., u ulici Novaka Miloševa u Podgorici, skupina navijača “Varvari” brutalno je pretukla tri posjetitelja koji su se vraćali s koncerta koji se održavao u sklopu festivala Main Art Street. Centar za građansko obrazovanje (CGO) i LGBT Forum Progres osudili su priopćenjem brutalni napad na Danila Marunović, Todora Vujoševića i Mirka Boškovića i zahtijevaju reakciju državnih institucija.

Marunović je redatelj spota “Mi smo dio ekipe” koji promovira prava LGBT osoba, Vujošević je glumac u istoimenom spotu dok je Bošković, njihov prijatelj, novinar RTCG. Tijekom trajanja koncerta njima je skupina navijača “Varvari”, koji su imali svoj štand na mjestu održavanja koncerta, uputila niz pogrdnih riječi i uvreda dok su Vujoševiću pored glave zapalili baklju. Udruge postavljaju pitanje jesu li poduzete sve potrebne mjere da bi se zajamčila sigurnost posjetitelja, budući da na licu mjesta nije bilo ni pripadnika policije ni zaštitara. Po završetku koncerta (malo iza ponoći), Marunović, Vujošević i Bošković uputili su se prema trgu, kada su ih zaskočili pripadnici “Varvara”. Boškovića, Marunovića i Vujoševića udarali su šakama i nogama, a nakon što su sva trojica oborena na zemlju nastavili su ih tući nogama. Također su ih psovali I prijetili da će ubiti i njih i “sve pedere”

LGBT Forum progres i CGO ističu da je jasno da se radi o nasilju iz mržnje, te da današnje nasilje šalje poruku nesigurnosti LGBT zajednici, ali i svim osobama koji podržavaju ljudska prava u Crnoj Gori i profesionalno su u kontaktu s njom. Zato očekujemo učinkovito poduzimanje svih radnji kako bi incident bio rasvijetljen i svi izvršioci kaznenih djela adekvatno precesuirani”, stoji u priopćenju. LGBT Forum Progres podnio je danas Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prijavu protiv najmanje četiri, za sada, nepoznate osobe iz navijačke skupine “Varvari”, te jednog suučesnika čiji je identitet poznat, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela – izlaganje opasnosti, nanošenje ozljeda, povreda ravnopravnosti i ugrožavanje sigurnosti.