U fokusu

Domaće glumice i redateljice razgovarale o rodnoj neravnopravnosti u sedmoj umjetnosti

Okrugli stol u Zadru: Položaj žene u filmskoj industriji

Okrugli stol u Zadru: Položaj žene u filmskoj industriji

U Zadru, u sklopu Avvantura Festival Film Foruma, održan je okrugli stol na temu Položaj žene u filmskoj industriji. Pogodite zatvorenih očiju koje su teme zaokupile prostor i vrijeme u klubu Arsenal:

1. Diskriminacija

2. Nepravedan položaj

3. Nejednaka zastupljenost

4. Status, afirmacija, moć, novac, žrtve, muški svijet.

Uz još nekoliko podataka, primjerice da u Cannesu ove godine nije bilo ni jednog ženskog autora ili da od 19 scenarija prijavljenih na HAVC-ov natječaj samo dva potpisuju žene, mogli bismo zaključiti osvrt. Ne zato što okupljene sudionice nisu imale što reći nego zato što se iste teme diskriminacije učestalo ponavljaju i vrte. Stereotipne kategorije muškaraca i žena dominiraju u svim segmentima filmske industrije.

Kada govorimo o filmskoj industriji naglasak je na dugometražnom filmu jer kultura dominacije na filmu dominacija je muške moći. Tamo gdje je novac tamo je muška dominacija u prvom planu. Uzroci tome su razni i moć pojedinih profesija ne vidi se samo u domeni filmske industrije, naravno. U ostalim filmskim kategorijama dokumentarnog, eksperimentalnog i kratkog filma muška dominacija nije toliko očita. Ovaj podatak ipak ide u prilog činjenici da do ove raspodjele moći nije došlo zbog sposobnosti muškog mozga da bolje sagleda cjelinu i lakše se bavi dugim formama. Ipak! Stereotipizacija spolnih podijeljenosti vidi se i u samim ulogama i temama. Žena na filmu otvara i raspravu o motivu žene u samoj filmskoj umjetnosti, a sudionice su se složile da se žena šablonizirano pojavljuje u poetici novih ostvarenja u dvije uloge ili kao žrtva ili kao nagrada zaslužnom junaku.

Jeste li kada čuli za okrugli stol na temu položaj muškarca u filmskoj industriji? Autorice i glumice su se složile da je ženski rad pod povećalom i da je strah od nepriznavanja i neuspjeha očitiji nego, možda u europskim industrijama filma. Bez obzira na nježno pomicanje granica film se još uvijek kod nas smatra muškom profesijom. Ono što je pozitivno jest da se u žirijima, institucijama i kao producentice sve učestalije pojavljuju žene.

Na okruglom stolu u Zadru sudjelovale su: Helena Bulaja, Doris Pinčić, Jagoda Kumrić, Nataša Petrović, Vanja Sviličić, Judita Franković, Mare Milin, Michelle Palant, Sara Radović, Alemka Lisinski, Vlatka Vorkapić i Hana Jušić.