U fokusu

Sjevernoamerička država kao pravi uzor kada se radi o napretku LGBT prava

Kanada: raj za LGBT populaciju

Kanada: raj za LGBT populaciju

Kanadsko udružene liječnika odnedavno ima svoju prvu predsjednicu lezbijku. Tijelo koje se sastoji od 76 tisuća članova izabralo je Annu Reid na državnoj konferenciji održanu u Yellowknifeu ovog tjedna, gdje izabrana radi kao liječnica u hitnoj službi. Pothvat je tim veći što se radi tek o šestoj ženi u povijesti koja je izabrana na funkciju, a na svom inauguracijskom govoru s ponosom je ustvrdila kako joj spol a ni seksualna orijentacija nikad nisu kočili u karijeri. Nemalo je to priznanje za jednu aut LGBT osobu, ali izgleda, posve uobičajeno u Kanadi koja slovi za obećanu zemlju gejeva, lezbijki pa i trans osoba. Bar kada su u pitanju oba američka kontinenta. Da priča bude zanimljivija, Ujedinjena kanadska crkva također ima prvog izabranog gej moderatora ranije ovog tjedna – s obzirom da se radi o religijskom udruženju koje predstavlja najveću kanadsku protestantsku Crkvu, izbor je još relevantniji. Radi se o svećeniku Donu Butleru, iako njegov izbor i nije toliko neuobičajen za ovu organizaciju koja je još 1988. javno izjavila kako u službu mogu ući svi kršćani, neovisno o njihovoj seksualnosti.

Značajni su to uspjesi za državu koja je prije svega trideset godina zatvarala gejeve. Danas LGBT Kanađani imaju većinu istih prava kao i drugi građani, a ona su daleko opsežnija i temeljitija nego iti jedne druge države u kojoj ne kažnjavaju gejeve. Od 2005. Kanada nudi civilno partnerstvo svojim gejevima i lezbijkama (treća su država u svijetu sa zakonom) ali i prva na oba američka kontinenta. Razlog su tome kvalitetne ustavne promjene koje datiraju još iz polovice osamdesetih koja eksplicitno ne brane mogućnost ostvarivanja prava LGBT osoba ali su otvorila put za ostvarenje brojnih zakonskih promjena spram njih. Iako edukacija o pravima LGBT osoba varira od javnih do religijskih institucija, odnedavno su brojne škole (koje ipak čine većinu) potaknute da u svoje nastavne kurikulume uključe LGBT teme, a bullyingu svih vrsta se pristupa kao ozbiljnom odgojnom problemu. Od 2006. godine provodi se poseban program naziva Jubran koji se posebno bavi suicidalnošću mladih čiji je broj veći među LGBT osobama a u školama se ohrabruje organizacija gej-strejt alijansi i sličnih inicijativa.                                                                                

{slika}

Da je Kanada pravi uzor u svijetu kada se radi o napretku LGBT prava svjedoči i činjenica da anti-diskriminacijski zakon koji se bavi pravom na zaposlenje postoji još od 1998., gejevi i lezbijke mogu posvajati djecu, otvoreno služiti vojsku, promijeniti spol a lezbijke pravo na umjetnu oplodnju. Kao najveći problemi koji LGBT Kanađane more je pravo doniranja krvi za MSM populaciju, surogat majčinstvo ali i zakonska odredba o dobi stupanja u spolni odnos koja se zapravo ne temelji na dobi već vrsti seksualnog odnosa (granica za vaginalni seks je manja nego za analni). No, uzevši u obzir dobru praksu – ne sumnjamo da će Kanada i ubuduće ostati raj za LGBT populaciju. Ako se u raju – želite vjenčati!