U fokusu

Zabrinjavajući rezultati istraživanja o (zlo)uporabi fraze "To je tako gej"

“Tako gej” i tako opasno

“Tako gej” i tako opasno

U nekim situacijama zvuči bezazleno i mnogi ju koriste kao poštapalicu, no fraza “To je tako gej” ne utječe nimalo pozitivno na osobe homoseksualne i biseksualne orijentacije.

Sveučilište u Michiganu provelo je online istraživanje o utjecaju fraze “To je tako gej” na LGB osobe. Među ispitanicima je bilo 114 studenata gej, lezbijske i biseksualne orijentacije u dobi između 18. i 25. godine. Iako zvuči suptilno, ovakav govor je neprijateljski i može naštetiti seksualnim manjinama. Pokazali su ovo rezultati istraživanja čiji je autor Michael Woodford, asistent profesor socijalnog rada na istom sveučilištu. Cjelokupno istraživanje objavit će se u novom broju magazina “Journal of American College Health”, prenosi CBS Detroit. Ispitanici su imali zadatak prisjetiti se koliko su često u proteklih 12 mjeseci čuli ovu frazu na kampusu. Trebali su i odgovoriti na pitanja o njihovoj socijalnoj uključenosti i prihvaćenosti na kampusu, psihofizičkom zdravlju i otvorenosti prema svojoj seksualnoj orijentaciji. Podaci pokazuju da su se LGB studenti koji su povremeno čuli frazu “To je tako gej” češće osjećali izolirano i imali zdravstvene tegobe poput glavobolje, problema u prehrani i smanjenog apetita. Skoro svaki ispitanik je čuo frazu na kampusu barem jednom u proteklih 12 mjeseci., polovica je čula frazu više od 10 puta tijekom godine, a oko 13% njih nikada. Oni studenti koji su čuli frazu više od jednog puta imaju veću šansu od zadobivanja zdravstvenih tegoba i osjećaja izolacije.

“Ako uzmemo u obzir da su gej, biseksualne i lezbijske osobe stigmatizirane, nakon što čuju ovu frazu, ove se osobe mogu osjetiti još više isključeniima”, objasnio je Woodford i dodao da ova fraza šalje poruku da nije OK biti gej. Kada studenti/ce čuju ovako nešto, to im uzrokuje stres, nisko samopouzdanje, glavobolje i ostale zdravstvene probleme, nastavio je autor istraživanja. Woodford je predložio rješenja za nepovoljnu stiuaciju. Naime, on smatra da bi fakulteti trebali jasno pokazati nisku toleranciju na neprijateljske stavove, kao i davati opomene za fraze slične ovoj. “Obrazovne politike i programi postoje kako bi pomogli studentima, profesorima i fakultetu da razumiju štetnost ovakvog govora. Nadam se da će istraživanja poput ovog pomoći u eliminaciji ovih fraza s kampusa”, zaključio je.

{slika}