U fokusu

Novi nastavni program naglasak stavlja na toleranciju i borbu protiv homofobije

Novo u školama: obavezna nastava tolerancije spram seksualnih različitosti

Novo u školama: obavezna nastava tolerancije spram seksualnih različitosti

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavio je jučer kurikulum zdravstvenog odgoja koji se od ove godine uvodi od prvog razreda osnovne, do završetka srednjoškolskog obrazovanja. Kao osnovni pokazatelj potrebe za izmjenjenim nastavnim programom naveo je istraživanje među srednjoškolskom populacijom: Najveće istraživanje koje mi je putokaz je istraživanje o navikama i ponašanju i zdravlju naše djece koje je na uzorku od 1.500 učenika od 11 do 15 godina pokazalo da smo po debljini na sedmom mjestu, da svakodnevno puši i pije alkohol sve više djece, da svako peto dijete nikad ne pere zube, da 66 posto djece ne jede voće i povrće i da su u porastu debljina i šećerna bolest. Bolja anketa od te nije potrebna” – prenosi Tportal. Nije međutim riječ o zasebnom nastavnom predmetu, nego sadržajima uklopljenim u predmete prirode i društva, biologije, tjelesne i zdravstvene kulture, psihologije ili u satove razredne zajednice. Riječ je o jedinstvenom programu za sve učenike, čime je potvrdio najavu da neće prihvatiti pritužbe roditeljskih inicijativa koje su zahtijevale da roditelji mogu odabrati između dva modela.

Nastavni je program podijeljen u 4 cjeline: Živjeti zdravo, Prevencija ovisnosti, Prevencija nasilničkog ponašanja, Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Prevencija homofobije očito je također uključena, prema riječima ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića (zanimljivo, one iste institucije koja je izložbu o progonu homoseksualaca u nacističkoj Njemačkoj nazvala heterofobnom), koji je rekao da će u sklopu dijela kurikuluma koji se bavi seksualnim odgojem naglasak biti na toleranciji seksualnih različitosti: “Ne smijemo dozvoliti da naša djeca imaju bilo kakav drugi stav koji nije u skladu s humanim stavom i tolerancijom.”

Ministar je izjavio da ne smatra da su jedinstvenim kurikulumom povrijeđena ustavna prava roditelja da odlučuju o odgoju svoje djece: “Zdravstveni odgoj će omogućiti da preveniramo debljinu, bolesti srca, da osiguramo više mentalnog zdravlja, da osiguramo rodnu i spolnu ravnopravnost, da spriječimo nasilje. Zdravstveni odgoj, na način koji je osmislilo povjerenstvo, utemeljen je na struci i omogućit će da građani imaju više slobode. Sloboda je nešto što je osnovni cilj mene kao ministra i političara, a slobode nema bez zdravlja. Zdravstveni odgoj je put za više slobode i mogućnost da Hrvatska bude zdravije društvo.” Član povjerenstva za izradu kurikuluma doc.dr.sc. Dubravko Lepušić iz Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne bolnice Sestre milosrdnice složio se, ustvrdivši da nije ruiječ o nagovaranju nego izlaganju više opcija: Cijeli program formiran je na znanstvenim principima. Pogled na svijet, bilo religiozan ili politički, nešto je za po doma, a ovo je složeno na znanstvenim principima. Svatko ima pravo na svoj pogled na svijet, a najgore je kad nekoga na nešto nagovarate. Dakle, ovo nije nagovaranje, ovo su znanstvene činjenice kao takve. Konkretno – kad se radi o spolno odgovornom ponašanju, onda se mladima govori da postoji apstinencija koju zagovara religija i da postoji upotreba kondoma koju zagovara medicinska struka kao nešto što je preporučljivo. Ni jednom riječju se ne kaže – ovo je dobro, a ovo je loše. Stvar je izbora tko će što konzumirati, ali se pruža informacija.”