U fokusu

Novače strane feministice

Dvije članice skupine Pussy Riot pobjegle iz Rusije

Dvije članice skupine Pussy Riot pobjegle iz Rusije

Dvije članice ruske punk skupine Pussy Riot pobjegle su iz zemlje kako bi izbjegle sudski progon zbog održavanja prosvjednog koncerta protiv predsjednika Vladimira Putina s oltara moskovske crkve, priopćila je ta skupina u nedjelju.

{slika}Sud u Moskvi je 17. kolovoza osudio tri članice ženske punk-rock skupine zbog “punk molitve” izvedene u veljači u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kada su zazvale i Majku Božju da Rusiju riješi Putina. One su osuđene na po dvije godine zatvora za “huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom”.
Policija je ranije ovoga tjedna rekla da traži druge članice skupine.

“Glede potrage, dvije naše članice uspješno su pobjegle iz zemlje! One novače strane feministice za pripremu novih akcija”, priopćeno je s Twitter računa pod nazivom Pussy Riot Group.

Očekuje se da će odvjetnice osuđenih članica skupine uložiti žalbu na presudu idućeg tjedna.

Suprug jedne od osuđenih članica agenciji Reuters telefonom je rekao da su dvije članice koje su pobjegle iz zemlje sudjelovale u prosvjedu u katedrali i napomenuo da su one sada van dohvata ruske policije. Također je povrdio da to znači da se nalaze u zemlji koja nema ugovor o izručenju s Rusijom.

“No morate znati da 12, pa čak i 14 članica, koje su još uvijek u Rusiji sada aktivno sudjeluje u radu skupine. To je veliki kolektiv”, dodao je.