U fokusu

Kontroverzne izjave predsjednika Južnoafričke Republike

“Nije u redu” da su žene neudate!

“Nije u redu” da su žene neudate!

Predsjednik Južnoafričke Republike, Jacob Zuma, izazvao je ljutnju u svojoj državi tvrdeći da za žene “nije u redu” da budu same, te da im odgoj djece pruža “dodatnu obuku”.

Jacob Zuma već je odavno na zlu glasu zbog svojih kontroverznih izjava o rodu i seksualnosti. Ovaj posljednji gaf dogodio mu se u nedjelju, 19. kolovoza, za vrijeme TV intervjua u kojem je komentirajući kćerin brak izjavio: “I ja sam bio sretan jer ne bih želio ostati s kćerkama koje se ne udâju. To je, u stvari, problem društva jer znam da ljudi danas misle da je lijepo biti single. To zaista nije u redu; to je zavaravanje. Moraš imati djecu. Djeca su važna za ženu jer joj pružaju dodatnu obuku, da bude majka.” Komentari su razljutili sve one koji se bore za jednakost, tim više što je ovaj mjesec u Južnoafričkoj Republici posvećen upravo ženama. “U poslu kojeg radimo važno je poštivati izbore i presudno je da on kao šef države predstavlja te vrijednosti. On bi trebao biti utjelovljenje našeg Ustava koji poštuje slobodu izbora”, izjavio je glasnogovornik nevladine organizacije Sonke Gender Justice Network .

Predsjednik Zuma ima četiri žene i oko dvadesetoro djece. Pristaša je tradicionalnog života i običaja svog plemena Zulu, kojem je poligamija dio kulture.