U fokusu

podrška iz hrvatske

Le Zbor prosvjednom akcijom stao uz Pussy Riot!

Le Zbor prosvjednom akcijom stao uz Pussy Riot!

Queer.hr

Članice Le Zbora i njihovi prijatelji i prijateljice u četvrtak su se točno u podne okupili kao slobodne građanke i građani pred ruskom ambasadom u Zagrebu ne bi li izrazili potporu ruskoj punk skupini Pussy Riot.

{slika}

U znak solidarnosti s ruskim punk bandom Pussy Riot i aktivistima koji će u petak, 17. kolovoza, u Dublinu, Odessi, Melbournu, New Yorku, Barcelonu, Tel Avivu, Beču, Londonu, Parisu, Moskvi i drugim gradovima svijeta zahtijevati slobodu za Pussy Riot Ženska mreža Hrvatske je uputila pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i Državnom odvjetništvu sa zahtjevom da odmah oslobode članice punk banda Pussy Riot.

U pismu stoji da je pravi test svake demokracije sloboda izražavanja, a sloboda kojom se na umjetnički način kritizira službena politika te njezino nekažnjavanje upravo su značajke stvarne demokracije. Potpisnice vjeruju da će predsjednik Rusije proći ovaj jednostavan test demokracije i pokazati da demokracija u Rusiji nije tek prazno slovo na papairu, te da kao Predsjednik može osigurati poštivanje slobode izražavanja i učiniti sve kako bi se članice Pussy Riot oslobodile optužbi za svoje umjetničko djelovanje.

{slika}

Pussy Riot su feministička umjetnička skupina koja svojim izvedbama “daje glas osnovnim pravima koja su danas ugrožena u Rusiji, a pri tom izražavaju vrijednosti i principe rodne jednakosti, demokracije i slobode izražavanja koje su sadržane u ruskom Ustavu i drugim međunarodnim dokumentima, uključujući Opću deklaraciju o ljudskim pravima i CEDAW.”

Pussy Riot, tri mlade žene: Maria Alehina, Nadežda Tolokonikova i Ekaterina Samučevič, uhapšene su i zadržane u zatvoru nakon jednominutnog performansa održanog 21.veljače u prostoru rezerviranom samo za svećenike u moskovskoj katedrali Sv. Krista Spasitelja. Same Pussy Riot kažu da im je “namjera bila performansom skrenuti pozornost na poseban odnos predsjednika Putina i vodstva Ruske pravoslavne crkve.” Istraga pak navodi  “religioznu mržnju” te su Pussy Riot  optužene za huliganizam, za koji se predviđa do sedam godina zatvora.