U fokusu

Olimpijski nastup Habibe Ghribi potaknuo raspravu o ženskim pravima u Tunisu

Olimpijski nastup Habibe Ghribi potaknuo raspravu o ženskim pravima u Tunisu

Trkačica Habiba Ghribi postala je prva Tunižanka na olimpijskom prijestolju nakon osvojene srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu.

Njezina pobjeda potaknula je na raspravu oko ženskih prava po povratku u Tunis.

Habiba je osvojila srebrnu medalju u trčanju sa zaprekama na 3.000 metara postavši tako prva Tunižanka koja je zakoračila na olimpijski podij. Međutim, njezina pobjeda zapalila je strasti u Tunisu, gdje skupine za ljudska prava raspravljaju o napadu na žensku jednakost.

“Ova medalja je za sve Tunižane, i muškarce i žene, za novi Tunis”, rekla je Habiba novinarima nakon utrke.

Njezine riječi potaknule su aktivistice u Tunisu, koje su ogorčene prijedlogom novog tuniškog ustava prema kojem žene trebaju biti “komplementarne” umjesto “jednake” s muškarcima.

Zastupnici vladajuće umjerene islamističke stanke Ennahda žele da u novom ustavu stoji da je žena “dopuna muškarcu u obitelji i njegova pomoćnica u razvoju zemlje”.

Nacrt teksta privukao je široku kritiku protivnika koji kažu da je to udaljenje od načela jednakosti žena koja su u Tunisu zaštićena u okviru takozvanog Zakona o osobnom statusu (Code of Personal Status – CPS).

“Ovakva pozicija prijeti i potkopava dostignuća u prošlosti i omogućuje patrijarhalni sustav koji daje sve ovlasti muškarcima a opovrgava ženama njihova najbitnija prava”, upozoreno je zajedničkim priopćenjem koje je potpisalo nekoliko skupina, uključujući i Amnesty International.

Ennahda je postala najveća parlamentarna stranka u Tunisu u listopadu 2011. godine, nakon izbora koji su uslijedili nakon rušenja Zine El-Abidine Ben Alija. Ennahda, koja je bila zabranjena pod Ben Alijem, preuzela je vlast uz obećanje da neće oslabiti ženska prava.

Rasprava o Habibinim gaćama

Osim rasprave oko novog ustava, Habiba je potaknula na kontroverznu raspravu između svjetovnih Tunižana i konzervativnih muslimana, koji se osjećaju ohrabrenima izraziti svoje mišljenje dok je Ennahda na vlasti.

Tvrdolinijaški muslimani raspravljali su i o Habibinim gaćicama u kojima je trčala. Prema njima, ona je trčala gotovo gola, iako su njene gaćice bile normalne duljine i prema olimpijskim normama.

“Tunisu ne treba medalja koja dolazi od žene koja je otkrivena i gola. Ona je obeščastila Tunis svojom golotinjom i razvratom” – jedan je od komentara na facebooku.

Međutim, Habiba koja je oborila svoj osobni rekord na utrci na 3.000 m sa zaprekama branili su istaknuti Tunižani, poput Ibrahima Kassasa iz neovisne Al Aridha stranke.

“Gaćice Habibe Ghribi su naša čast”, našalio se Ibrahim tijekom rasprave.

Ibrahim Kassas tvrdi da je 28-godišnja Habiba omogućila da se tuniška zastava zavijori na najvažnijem međunarodnom sportskom događaju i pozvao ministra sporta Taraka Dhiaba da priredi svečani doček.

Ohrabrene aktivistice

Tuniške aktivistice okupile su se i tražit će izmjenu ženskog “komplementarnog” statusa u nacrtu novog ustava prije glasovanja u parlamentu. Prosvjed je organiziran za 13. kolovoz 2012. godine, na dan kada je prije 56 godina usvojen CPS za tuniška ženska prava.

Mnoge aktivistice vide prijedlog članka u novom ustavu kao čin izvrtanja ravnopravnosti spolova.

Naime, CPS donesen je 1956. godine i prvi je takve vrste u arapskom svijetu. Njime je ukinuta poligamija, prema kojoj su muslimani smjeli imati četiri žene, kao i praksa omalovažavanja žena. Dozvoljen je sudski razvod, kao i građanski brak.

CPS je osiguravao ženama da budu aktivne u svim sektorima društva. Stoga, aktivistice s pravom strahuju da bi izmjena ustava bila korak unazad za prava žena u Tunisu.

Potaknute Habibinom olimpijskom medaljom, feminističke grupe dobivaju podršku i to im daje vjetar u leđa protiv Ennahda dužnosnika.

Prema francuskom časopisu Jeune Afrique, Mustapha Ben Jaafar, predsjednik tuniške ustavotvorne skupštine i ljevičarski nastrojene Etakatol stranke, lako može biti izguran na rub, ako ojačaju islamističke stranke.

Također, postoji mogućnost da članovi Etakatol stranke podnesu ostavke, ukoliko Ennahda bude inzistirala na kontroverznom tekstu.

U Francuskoj je skupina nevladinih organizacija u iseljeništvu također pozvala na okupljanje u ponedjeljak navečer 13. kolovoza u Parizu u znak potpore za zaštitu prava Tunižanki.

Habiba Ghribi svakako je dala dobar razlog ženskim skupinama da se bore za svoja prava.