U fokusu

a mislio da daje kompliment

Seksizam u vatrogastvu: ‘Bravo, mala, postala si muško!’

Seksizam u vatrogastvu: ‘Bravo, mala, postala si muško!’

Bravo, mala, postala si muško!‘, ovim je riječima 29-godišnjoj Jasmini Kadiji, inženjerki arhitekture, sigurnosti, smjera zaštite od požara i zaštite na radu i vatrogasnoj tehničarki na inauguraciji za mjesto zapovjednice DVD-a Sesvetski Kraljevec čestitao jedan njen muški kolega. Kvalifikacije ove energične, mlade žene kolegi nisu bile dovoljne, pa je simbolički morala postati muško da bi on mogao prihvatiti činjenicu žene u zanimanju koje se tradicionalno percipira kao muško.

“Broj žena u vatrogastvu može se nabrojati na prste jedne ruke. U javnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama zaposleno je između 15 i 17 posto žena, no u operativi gotovo da ih i nema”, kaže glavni zapovjednik vatrogasnih snaga RH Slavko Tucaković.

S obzirom na težinu posla, fizičke zahtjeve, zdravstvene preglede i drugo, dodaje Tucaković, žene su u javnim vatrogasnim postrojbama raspoređene na dispečerska radna mjesta ili na druge pomoćne poslove. Da se ženama znatno teže izboriti za posao u tzv. tradicionalnim muškim zanimanjima, a osobito u hijerarhijskim, poput vojske, policije ili vatrogastva, potvrđuje i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je i sama imala iskustvo rada u jednoj od takvih institucija.

Zanimanja koja se percipiraju kao ženska pripadaju sferi socijalne skrbi, knjigovodstva, računovodstva, odajateljstva, pa će poslodavci, dodaje Ljubičić, za ta namještenja češće odabrati ženu nego jednako kvalificiranog muškarca. Kada se Jasmina Kadija u 90-ima počela baviti vatrogastvom u DVD-u, stav muških kolega svodio se na priču o ženi i kuhači, a, kako kaže, malo se toga promijenilo.

Napredovanje vatrogaskinja najčešće završava u DVD-ima gdje žena još uvijek ima, no teško da će se interes produbiti i zadržati ukoliko nemaju priliku da se profesionalno bave ovim poslom i u okviru javnih vatrogasnih postrojbi, smatra Jasmina. Kao glavni problem zapošljavanju žena u operativi u javnim vatrogasnim postrojbama godinama se navodi nepostojanje smještajnih kapaciteta.

Naime, za vatrogaskinje bi u tim prostorima trebalo napraviti posebne sanitarne čvorove, kao što je propisano Pravilnikom o zaštiti na radu za radne i pomoćne prostorije, za što bi, kako kaže Tucaković, trebalo osigurati sredstva.

Kao inženjerka arhitekture, ali i sigurnosti, smjera zaštite od požara i zaštite na radu, Jasmina Kadija smatra da je vrlo malim sredstvima moguće osigurati smještajne kapacitete za žene. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić navodi da je u posljednjih nekoliko godina iz sfere vatrogastva zaprimljena jedna anonimna prijava za diskriminativan odnos prema ženama. Odnosila se upravo na činjenicu da organizacija nije osigurala poseban smještaj za vatrogaskinje. Ostaje za vidjeti hoće li novi glavni zapovjednik vatrogasnih snaga riješiti to pitanje.

Više pročitajte OVDJE!