Vijesti

31.07.2012. 14:19:55 - Gordan Duhaček (Tportal)

veliki korak naprijed

Vijetnam uvodi bračnu jednakost za istospolne parove?

(Foto: S.K.)

Unatoč tome što je službena politika prije deset godina homoseksualnost proglašavala 'društvenim zlom', danas je Vijetnam prva azijska i komunistička država u kojoj se ozbiljno razmatra uvođenje bračne ravnopravnosti za istospolne parove.

Iako se uvijek barem nominalno borio za prava potlačenih, komunizam baš i nema slavnu povijest kada je riječ o homoseksualcima. Fidel Castro je gayeve na Kubi zatvarao u logore i protjerivao iz zemlje (zbog čega se kasnije ispričao), u Jugoslaviji je pak homoseksualnost do kraja sedamdesetih bila ilegalna, a borba za LGBT ravnopravnost u Kini tek započinje. No čini se da će sve preteći Vijetnam, država koja inače baš i nije poznata po striktnom poštivanju ljudskih prava, čije Ministarstvo pravosuđa razmatra to da u novi Obiteljski zakon uključi i istospolne parove, odnosno da im omogući potpunu bračnu ravnopravnost!

Kako javlja USA Today, ta ideja Ministarstva pravosuđa je u vijetnamskoj javnosti dočekana s velikim iznenađenjem, između ostaloga i zbog toga što je službena politika komunističkog Vijetnama prije samo deset godina smatrala homoseksualnost 'društvenim zlom', u rangu s ovisnošću o drogama i prostitucijom. Također, u vijetnamskom društvu je homoseksualnost bila veliki tabu o kojem se u javnosti uopće nije govorilo pa je homoseksualna populacija do prije nekoliko godina živjela potpuno skriveno.

No stvari su se počele brzo mijenjati pa se sada u Hanoiju organiziralo i lezbijsko vjenčanje koje zasad nema pravnu valjanost, ali je snažan simbolički čin. Još glasnije je odjeknuo prijedlog Ministarstva pravosuđa, o kojem će se sljedeće godine raspravljati i u Nacionalnoj skupštini, koja mora glasati za novi Obiteljski zakon, tako da nije sigurno kako će doista biti uvedena bračna ravnopravnost za istospolne parove.

Vijetnamski ljudskopravaški aktivisti pak kažu da je i prijedlog sam po sebi ogromna pobjeda, koja je rezultat i činjenice da tamošnji mediji u proteklih pet godina redovito i opširno pokrivaju LGBT teme. Uskoro se i tamošnja LGBT zajednica ohrabrila na izlazak iz ormara pa je snimka istospolnog vjenčanja iz 2010. postala jedan od najgledanijih videa na Youtubeu u Vijetnamu. Ministar pravosuđa Ha Hung Cuong je u intervjuu za nacionalnu televiziju ovako objasnio svoj prijedlog za uvođenje bračne ravnopravnosti: 'U državi imamo stotine tisuća homoseksualnih osoba. To nije mali broj. Mnogi od njih žive zajedno kao parovi, a da nisu nigdje registrirani, što komplicira brojne situacije, primjerice tko je vlasnik zajedničke imovine. Važno je da se time pozabavimo u okviru zakona.'

Sada slijedi javna rasprava koja će trajati do svibnja sljedeće godine, kada istječe rok u kojem Ministarstvo pravosuđa mora dovršiti novi Obiteljski zakon. Hoće li bračna ravnopravnost istospolnih parova doista biti izglasana, još nije sigurno, no vijetnamska LGBT zajednica  prihvaća prijedlog s oduševljenjem, kao pokazatelj koliko brzo se stvari mijenjaju nabolje. Ako Vijetnam uvede bračnu ravnopravnost sljedeće godine, bio bi prva azijska država koja se odlučila na taj korak. U svakom slučaju, razmatranje takvog poteza će pomoći skidanju stigme s istospolnih parova i LGBT zajednice.

Tagovi: bračna jednakost, bračni status, brak, istospolni parovi, lgbt prava, svijet, vijetnam

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zlatan:
Iako je ovaj tekstić gospona Duhačeka još od prošle godine, slučajno sam nabasao na njega, moram reagirati na gomilu gluposti u tekstu. Prvo i najvažnije Viet-nam (Vijetnam) nije komunistička, već socijalistička država, jer komunizma nikada nije bilo. Unatoč priči o tobožnjem proganjaju homoseksualaca, to uopće nije istina. Vijetnam je budističko-konfucionistička kultura, u kojoj homoseksualnost uopće nije tabu, pa zato za razliku od Zapada nikada nisu proganjali gejeve. Nije ih proganjala ni Kina, a ne proganja ih niti na Zapadu omrznuta Sjeverna Koreja. Bivši SSSR tek je 1934 kriminalizirao mušku homoseks., ali nikada ih nisu previše progonili. Za razliku od zapada gdje su ih i kastrirali. Svi znamo za brit.matematičara Turinga, podvrgnut kastraciji 1952.god, zbog homoseksualnosti, pao u depresiju i navodno počinio samoubojstvo 1954god., zbog toga. Te 1952god., još uvijek je bio živ Staljin, ali oni nisu kemijskim putem kastrirali svoje gejeve. Također valja reći da je bivša DDR već pedesetih dekriminalizirala homoseksualnost, znatno prije od Zap.Njemačke, kao da je npr.i Čehoslovačka znatno prije većine zapadnih "demokracija" legalizirala odnose među gejevima. U bivšoj SFRJ, najprije je Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, pa i Vojvodina, legalizirala homoseksualnost, već sedamdesetih, a BiH, Srbija i Makedonija, legalizirale su je tek devedesetih. Znači nakon prestanka socijalizma. Potrebno je naglasiti da je u nacističkoj Njemačkoj 1941god., za mušku homoseksualnost bila propisana smrtna kazna, odnosno slanje u logore smrti. Poznati ružičasti trokuti! Manje škrabanja budalaština, a više pisanja istine!
07.05.2013. 14:21

Iz drugih medija

AEM