U fokusu

borba protiv rodne nedjednakosti

Francuske feministkinje bradama proslavile nacionalni praznik!

Francuske feministkinje bradama proslavile nacionalni praznik!

Prošloga vikenda, Francuska je obilježila pad Bastille koja je Francuskom revolucijom do 14. srpnja 1789. godine služila kao tamnica i bila simbolom kraljeva režima. Ukoliko bi se zatekli na ulici, Francuzi su mogli svjedočiti  komemoraciji vojske koja je između ostaloga tenkovima prolazila gradom. No, feministička aktivistička grupa La Barbe (franc. ‘brada’, ali i ‘dosta’) odlučila je proslaviti nacionalni praznik na nešto provokativniji način.

Kako Place de la Concorde u Parizu ima osam skulptura  žena koje predstavljaju najveće francuske gradove, a francuska nacija ih također smatra i odrazom ljepote i moći Francuske, ‘bradate žene’ tvrde kako je takvo idilično mišljenje miljama daleko od stvarnog svijeta, u kojem su muškarci gotovo u prvilu na rukovodečim mjestima korporacija i tvrtki, te dominiraju Cannesom i politikom (uz značajan pomak kojeg je učinila Hollandova Vlada).

Smatraju da se takva visoko pozicionirana uloga u društvu može osvojiti jedino  bradom. Zato su kreativne feministkinje odlučile ukazati na taj globalni problem tako što su se popele na kipove i nalijepile im brade (simbolično – plave, bijele i crvene).  Isto tako su i same prošetale ulicama noseći lažne brade, kako njihov potez nikako ne bi mogao proći nezamijećeno. 

{slika}

Inače, La Barbe grupa je  feministkinja koje, koristeći sarkazam i lažne brade, prosvjeduju protiv rodne nejednakosti i ukorijenjenog seksizma, prenosi Vox Feminae Taktika im se sastoji od infiltriranja mjesta gdje dominiraju muškarci – sastanaka u političkim strankama, velikim tvrtkama, dioničara – zatim tihog ustajanja i stavljanja brade, te čitanja ironičnih izjava u kojima čestitaju muškarcima na njihovoj nadmoći.

{slika}

Stavljanje naglaska na bradu ismijava zastarjele muške stavove i svjesno je otrcano, a sve s ciljem prokazivanja muške prevlasti na najvišim razinama moći – političkoj, kulturnoj i društvenoj.
Krajnji cilj La Barbea nije, kako navode, uključiti više žena u ‘muške klubove’, već odbaciti hegemoniju i monopol moći, prestiža, novca i privilegija za nekoliko tisuća bijelih muškaraca.