U fokusu

dečki, dobrodošli ste svakakvi!

Samo ženstvene sportašice mogu na Olimpijske igre?

Samo ženstvene sportašice mogu na Olimpijske igre?

Godine 2009. južnoafrička atletičarka Caster Semenya bila je primorana, kao maloljetna sportašica, pod medijskom paskom globalnih medija, podvrgnuti se testu koji je trebao pokazati je li ili nije li ‘dovoljno žena’ a da bi se nastavila natjecati kao briljantna mlada nada u usponu koja je počela obarati previše rekorda, te se njezino odstupanje počelo pripisivati odskakanju od rodno konformnog izgleda – nije djelovala dovoljno ženstveno.

Test je mjerio količinu testosterona. I dok se po medijima sve to prikazuje kao hormon koji nekoga čini ‘manje ženom’, zaboravlja se da ama baš svaka supstanca u našem tijelu nas čini nekakvima, u biti onakvima kakvima – u određenom trenutku – jesmo.

Rasplet priče o Semenyai, tri godine kasnije: ovaj tjedan započinju Olimpijske igre. Objavljeni su novi pravilnici. Natjecateljice će biti diskvalificirane ako im količina testosterona u krvi prelazi određenu granicu. Pod argumentom da to druge atletičarke stavlja u nepravednu poziciju.

Službena verzija priče sastoji se od malo više latinizama: nova pravila omogućavaju liječnicima da nalože testiranje na hiperandrogenizam za bilo koju natjecateljicu, što je stanje povezano s interseksualnošću. Ta službena verzija u biti znači da bilo koji bijelokutaš užih svjetonazora o tomu ‘što je pravo žensko’ može natjecateljice u trenutku opsežnih psihičkih priprema za natjecanje pod velikim stresom staviti u situaciju još većeg stresa.

Službena verzija priče ne odnosi se na muške natjecatelje. Jednako kao ni na bilo koje drugo odstupanje od, budimo realni, ne norme, jer svi smo različiti, nego od prosjeka. Blanka Vlašić ima prilično duge noge, primjerice. Što joj u njenoj disciplini pomaže, i da sudjeluje na ovim igrama, nitko ju zbog toga ne bi diskvalificirao. I dok je nacija sretna zbog njihove dužine, te se o njenim tetivama i zglobovima raspreda preko stranica sportskih priloga, udio testosterona u krvi neke natjecateljice s druge se strane čini kao nešto čime se ne treba dičiti, čak pomalo djeluje i sramotno.

Dakle, atletičarke moraju biti i sposobne i snažne i vješte i ženstvene. I pristati na to da ih se može diskvalificirati pod ikojom izlikom nedostatnosti. Sretne vam Olimpijske igre 2012.

Utješna nagrada za istraumatiziranu Semenyu je da će nositi zastavu Južnoafričke Republike na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara 27. srpnja u Londonu. Tko će njoj međutim vratiti godine provedene pod stresom i zbunjenošću jer njeni dosezi nisu dočekani s hvalom nego izrugivanjem?

Više pročitajte OVDJE!