Vijesti

19.07.2012. 15:50:50 - Andreja Pančur

kršenje islamskih vrijednosti

Iranska policija propagiranjem 'morala' hapsila žene u kafićima

Iračanke u restoranu

Iračanke u restoranu

Iranska policija je prošloga vikenda zatvorila desetke kafića i restorana zbog državno 'nemoralnog' ponašanja, uhitivši žene koje krše islamski moralni kodeks.

Prema ISNA-i (Iranian Students' News Agency), policijski službenici su proveli raciju po 87 restorana i kafića u Teheranu te uhitili žene zbog kršenja zakona o odijevanju. Kako su pojasnili, razlog tomu je nedostatak potrebnih dozvola, kršenje islamskih vrijednosti te dopuštanje ženama da koriste nargilu, koja im je nedozvoljena u javnosti.

Šef teheranske policije Alireza Mehrabi upozorava da će nastaviti s pretresima u kafićima i restoranima jer je to dio novog plana sigurnosti koji bi trebao zaštititi susjedstvo od takvoga ponašanja.

Posljednjih godina u Iranu cvatu kafići koji nude besplatan internet, grickalice i brzu hranu, gdje se mladi često odlaze družiti. Iranski konzervativci takav novitet smatraju utjecajem zapadne kulture koja se oštro kosi s iranskim vrijednostima.

Vlada često kritizira i pokušava spriječiti ono što smatraju neislamskim i nemoralnim ponašanjem koje, primjerice, dopušta druženje obaju spolova izvan braka.

Primjerice, 2007. godine je teheranska policija u jednome danu zatvorila 24 internetska kafića i uhitila 23 osobe.

Iračanke u kafiću

Iračanke u kafiću

 

 

Tagovi: iran, islam, islamske vrijednosti, kafići, nemoral, pravila odijevanja, restorani, svijet, uhititi, zatvaranje, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM