Vijesti

16.07.2012. 10:55:19 - Nada Kujundžić

Rodno obilježena parkirna mjesta

Seksistička parkirališta?

Ako ste već pomislili da su parkirna mjesta bolna točka jedino u Zagrebu, onda znajte da (nažalost) uvijek može biti i gore! O tome svjedoči prilično nevjerojatan primjer njemačkog gradića Triberga u kojemu su po novome parkirna mjesta – rodno markirana! Standardni simboli za muški i ženski spol (muški na zelenoj i ženski na narančastoj podlozi), jasno pokazuju gdje je dopušteno parkirati damama, a gdje gospodi (doduše, ostaje nejasno da li se, i ako da, na koji način, kažnjava prijestupnike/ce).

Gradonačelnik Triberga Gallus Strobel, uvjeren je da se muškarci za volanom snalaze mnogo bolje od žena. Iako, priznaje, ima i dobrih vozačica (!), takozvani snažniji spol ipak je dorasliji izazovima poput bočnog parkiranja ili zaobilaženja stupova. S time na umu, ´ženska´ mjesta posebno su prilagođena: šira su, bolje osvijetljena i bliže izlazima iz garaža, za razliku od ´muških´ mjesta koja predstavljaju pravi izazov za vozače. Strobel odlučno odbacuje optužbe za seksizam, no istovremeno tvrdi da mu je želja uzdrmati granice političke korektnosti. U razgovoru za njemački Focus, priznaje da je čitav projekt u velikoj mjeri motiviran željom da se pažnja javnosti (poglavito turista) svrne na Triberg, inače poznat po svojim vodopadima i satovima kukavicama. Reakcije na rodno obilježena parkirna mjesta, tvrdi Strobel, dosad su bile isključivo pozitivne.

Više o ovom fenomenu čitajte na:

http://www.theblaze.com/stories/sexist-german-mayor-creates-parking-spaces-for-men-only/

http://worldnews.msnbc.msn.com/_news/2012/07/10/12664764-german-mayor-designates-parking-spaces-just-for-men?lite

Tagovi: parkiranje, politička korektnost, seksizam, žene vozači

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

Ivančica:
Bolesno. Mislim da bi građanke i građani protiv gradonačelnika trebali podnijeti kaznenu prijavu zbog kršenja zakonskih odredbi kojima se zabranjuje diskriminacija.
16.07.2012. 14:53
:
našao je pravi način kako da svrne pažnju javnosti pogotovo turista.Ajmo mu se sve javiti i zahvaliti na "brižnom"projektu(naravno kao potencijalne turistice koje bi se tamo mogle i trefiti)i dati do znanja da ćemo zahvaljujući upravo takvom njegovom poduzetnom projektu,zaobići u širokom luku taj njegov gradić.Neka netko sastavi pismo na njemačkom naravno a mi ćemo se potpisati u znak protesta (slično kao što potpisujemo peticije).
16.07.2012. 21:04
reasilvijja:
pa, bilo bi sve ok, samo da nije rekao da su žene manje sposobni vozači, nego da je objasnio da žene obično tegle sa sobom djecu, kolica, vrećice sa namirnicama, torbe, kad ulaze u auto moraju paziti da ne pokidaju šlic na suknji, ma, ima toga dosta za nabrojati, zašto bi ženama više odgovarala veća parkirna mjesta (kod nas... predpostavljam da je i u Njemačkoj slično); dakle, u pitanju je samo seksistička izjava, ili je to trik izjava da bi motivirali muškarce da parkiraju na bezveznijim i teže uparkirljivijim mjestima, a ne da zauzmu ženama bolja mjesta.
17.07.2012. 12:14

Stup srama

Iz drugih medija

AEM