U fokusu

Donesen novi Zakon o MPO

Lezbijke neće imati pravo na medicinski potpomognutu oplodnju

Lezbijke neće imati pravo na medicinski potpomognutu oplodnju

Nakon burnih rasprava i niza reakcija u javnosti, u Saboru je danas s 88 glasova za i 45 protiv donio Zakon o MPO-u. Očekivano, među najžešćim protivnicima bili su HDSSB i HDZ.

Unatoč HNS-ovu amandmanu da se u Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji uključe i istospolne zajednice, Ministarstvo zdravlja nije ga prihvatilo jer je riječ o “zakonu koji liječi neplodnost”, a i najavljeni su “posebni zakoni za drugu polovicu godine s kojima će se uskladiti i ovaj zakon”.

“Ne mogu sakriti razočarenje, ali nadam se da će se posebnim zakonom riješiti ovo pitanje”, komentirao je HNS-ov zastupnik Igor Kolman.

Ipak, novi Zakon, između ostaloga predviđa da “o odabiru postupka MPO odlučuju bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna i poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnje liječenje neplodnosti bilo neuspješno“, što teoretski znači da bi taj članak mogle iskoristiti i lezbijke koje se liječe od neplodnosti, no to bi automatski podrazumijevalo skrivanje eventualne veze s drugom ženom.

Iz udruženja Zagreb Pride koje sudjeluje u izradi budućeg zakona o životnim partnerstvima kazali su kako nakon njegova donošenja očekuju usklađivanje zakona, na način da će i lezbijke u životnoj zajednici imati pravo na liječenje neplodnosti.