U fokusu

Digitalna bitka

Borba spolova na društvenim mrežama

Borba spolova na društvenim mrežama

Žene dominiraju u digitalnoj Bitki spolova, tvrdi posljednje istraživanje i infografika marketinške firme Digital Flash NY, koja prikazuje da žene, čak tri puta više od muškaraca, aktivno koriste tri najveće društvene mreže.

Žene čine ukupno 64 posto korisnica Facebooka, 58 posto Twittera i nevjerojatnih 82 posto korisnica na društvenoj mreži Pinterest.

Čak je i svijet online gaming-a, područje kojim su nadmoćno dominirali muškarci, doživio rodni preobražaj. Na primjer, Zynga, društvena gaming platforma zaslužna za neke od najpoznatijih igrica na Facebooku, ima više korisnica u dobi od 55 godina koje provode vrijeme igrajući online igre nego muškaraca u dobi od 15 do 24 i 25 do 34, zajedno.

Ipak, muškarci su brojčano nadmoćni na platformi Google+ i profesionalnoj mreži LinkedIn. Najveći rodni jaz je na društvenoj mreži Reddit, gdje su 84% korisnika muškarci, dok su na Tagged.com, oba spola/roda ravnopravno zastupljena.

Iako brojke upućuju da su žene utjecajne u digitalnom svijetu, Natalie Kitroeff u tekstu za NY Times, izražava sumnju da se muškarce i dalje smatra dominantnim figurama u tom području, s većim autoritetom u temama politike ili vanjske politike. “Osim ako se to ne promijeni, novi mediji neće ispuniti svoj potencijal da postanu u potpunosti demokratski izvor vijesti.”