U fokusu

Uključivanje žena žrtava obiteljskog nasilja na tržište rada

Od siromaštva i nasilja do financijske i emocionalne stabilnosti

Za veće društvene promjene po pitanju obiteljskog nasilja nisu dovoljne samo udruge i pojedinci/ke sa Zavoda za zapošljavanje i Centara za socijalnu skrb, već je potrebna i vizija države te funkcioniranje institucija na posve drugačiji način. Za to su potrebne, između ostalog, strukturne reforme obrazovanja kao i potpuno drugačiji način pristupa tržištu rada, istaknuto je na okruglom stolu povodom završetka projekta “Utiranje puta od siromaštva i nasilja ka financijskoj i emocionalnoj stabilnosti”.

Od siromaštva i nasilja do financijske i emocionalne stabilnosti

Za veće društvene promjene po pitanju obiteljskog nasilja nisu dovoljne samo udruge i pojedinci/ke sa Zavoda za zapošljavanje i Centara za socijalnu skrb, već je potrebna i vizija države te funkcioniranje institucija na posve drugačiji način. Za to su potrebne, između ostalog, strukturne reforme obrazovanja kao i potpuno drugačiji način pristupa tržištu rada, istaknula je u svom izlaganju Sanja Crnković Pozaić.

Naime, u Zagrebu je, 29. lipnja, održan okrugli stol povodom završetka projekta Utiranje puta od siromaštva i nasilja ka financijskoj i emocionalnoj stabilnosti. Cilj projekta bio je uključivanje dugotrajno nezaposlenih žena žrtava obiteljskog nasilja na tržište rada, a koje su, ujedno, i korisnice socijalne pomoći. Tako da je u Kninu u ovom projektu, u godinu i pol dana, sudjelovalo 16 korisnica od kojih se devet zaposlilo što na neodređeno što na određeno vrijeme. Dok je, samo u ovoj godini, na zagrebačkom Zavodu bilo prijavljeno 17 žena od kojih se 13 zaposlilo.

“Ono što smo mi uspjele je da nekoliko žena definitivno izvučemo iz kruga nasilja i da se one sada osjećaju kao nove i drugačije osobe i spremne za nove izazove.”, naglasila je Sanja Sarnavka.

Na okruglom stolu održanom u Kući ljudskih prava sudjelovale su predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH Stella Ronner-Grubačić, stručnjakinja za tržište rada Sanja Crnković Pozaić, predsjednica udruge ZvoniMir Knin Zvjezdana Bajić te dvije korisnice projekta.

Projekt je provodila udruga B.a.B.e. u suradnji s partnerskim organizacijama civilnoga društva Delfin iz Pakraca i ZvoniMir iz Knina te Općinom Gračac i uz podršku Grada Vukovara. I dok je veći dio projekta financiran u okviru programa IPA IV. – Uspostavljanje podrške u društvenoj integraciji i zapošljavanju marginaliziranih skupina Europske unije, ipak su za njegovu finalizaciju nužna bila sredstva dobivena od Kraljevine Nizozemske i Instituta otvoreno društvo.

“U nizozemskom veleposlanstvu smo smatrali da je veličina ovog projekta u tome što okuplja široku grupu dionika u društvu, i usmjerava ih, na neki način, na poboljšanje položaja ove grupe žena; a pogotovo je bitna uska suradnja sa Zavodom za zapošljavanje.”, izjavila je veleposlanica.

Naime, Zavod za zapošljavanje usko surađuje s Centrima za socijalnu skrb i s udrugama te u svakoj područnoj službi u Hrvatskoj ima po jednu osobu zaduženu za prihvat žena žrtava obiteljskog nasilja, što je rezultat ovog 18-mjesečnog projekta. Zagreb i Šibenik prvi su u Hrvatskoj uveli savjetnike/ce specijalizirane za žene žrtve obiteljskog nasilja u svojim područnim službama Zavoda.

I nakon završetka ovog projekta teži se povećanju zapošljivosti žena žrtava nasilja stvaranjem i/ili učvršćivanjem partnerstava i dugoročno održive koordinacije pružatelja socijalnih usluga, jedinica lokalne samouprave te poslovnog i civilnog sektora.