U fokusu

Liga izvanrednih žena

Na stranicama fastcompany.com nedavno je objavljena lista od 60 izvanrednih žena, koje nadahnjuju vlastitim uspjehom, a uz to nesebično rade na promjeni globalne svijesti. Liga 60 izvanrednih žena na jednom mjestu povezuje rukovoditeljice, poduzetnice, umjetnice, te državne službenice formulirajući tako revolucionarne inicijative koje se suprotstavljaju zastarjelim modelima potpore.

Liga izvanrednih žena

Na stranicama fastcompany.com nedavno je objavljena lista od 60 izvanrednih žena, koje nadahnjuju vlastitim uspjehom, a uz to nesebično rade na promjeni globalne svijesti. Liga 60 izvanrednih žena na jednom mjestu povezuje rukovoditeljice, poduzetnice, umjetnice, te državne službenice formulirajući tako revolucionarne inicijative koje se suprotstavljaju zastarjelim modelima potpore. Svojim zalaganjem ukazuju na potrebu ulaganja u djevojke i žene diljem nerazvijenih zemalja, čija će potpuna integracija stvoriti mjerljive gospodarske koristi za sve. Mnogobrojne studije provedene tijekom proteklih godina ukazuju na to kako će obrazovane žene, prije muškaraca, uložiti zajednički prihod u edukaciju i brigu za zajednicu

Liga upozorava na nepromišljeno usmjeravanje financija, samo u Keniji su troškovi ranih trudnoća i ograničenog školovanja djevojčica procijenjeni na 3.4 milijarde dolara. Ekvivalent ovim troškovima jest cjeloukupni građevinski sektor. Liga također nastoji skrenuti pažnju na brutalnu stvarnost u afričkim zemljama. Npr. Ujedinjeni narodi procjenjuju da će ove godine oko milijardu žena biti žrtvama seksualnog nasilja, često kao posljedica rata. U sub-saharskoj Africi gotovo 90% smrtnih slučajeva vezanih uz trudnoću, čine adolescentice. Liga smatra kako je jedino rješenjenje planski i strateški rad u svakom pojedinom slučaju. Potrebno je raditi na omogućavanju poslova za sve djevojke, jer posao djevojkama može omogućiti brigu za obitelj, zdravstvenu zaštitu, koje će ih poticati na brigu za svoje tijelo, zaštitu od HIV-a i odgađanje trudnoće.

Između ostalih, svoje mjesto na listi pronašle su Hillary Clinton, čiji program pomoći ženama poduzetnicama djeluje diljem Latinske Amerike i Kariba, te America Ferrera, koja je putem društvenih medija skupila 44 000 dolara potrebnih za izgradnju škole u Maliju, gdje uglavom ženska djeca nemaju prava na obrazovanje. Tu je i Marie Eitel, glavna direktorica Nike zaklade, koja već 8 godina radi na globalnoj inicijativi osvješćivanja javnosti o teškom položaju djevojčica i žena u Trećem svijetu kroz projekt Girl effect. Osim njih, izvanrednim ženama naziva se Shakiru, Aliciu Keys, Oprah Winfrey, te Tinu Brown.

 

Prevela i prilagodila Marija Matulin