U fokusu

Još jedan čudan natječaj iz kuhinje Milana Bandića

Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva traži poništenje natječaja Grada Zagreba za sufinanciranje programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama.

Još jedan čudan natječaj iz kuhinje Milana Bandića

Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva uputila je pismo Gradu Zagrebu povodom Zaključka o sufinanciranju proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2012. koji je raspisao gradonačelnik Milan Bandić. Inicijativa je pozdravila odluku Ureda gradonačelnika da podrži medije koji pozitivno djeluju na području promicanja ljudskih prava, kulture i civilnog društva međutim, neshvatljivim ocjenjuju odluku “da se natječaj sroči na način da većini medijskih projekata koji djeluju u navedenom području onemogući da se na njega prijave.” Tražeći od kandidata koji se prijavljuju na natječaj da budu upisani u Upisnik elektroničkih publikacija koji vodi Agencija za elektroničke medije, automatski se diskvalificiraju svi mediji koji imaju bilo kakvu značajku specijaliziranosti, što se odnosi na većinu neprofitnih i nezavisnih elektroničkih medija koji su stvoreni s misijom promoviranja i informiranja o određenim temama – od područja kulture do društvenih tematika. Prema ciljevima raspisanog natečaja upravo su takvi mediji logični kandidati za prijavu, i upravo je takve medije Agencija za elektroničke publikacije prije par mjeseci ispisala iz Upisnika.

“Smatramo u najmanju ruku diskriminirajućim i uvjet da se na natječaj ne mogu prijaviti oni projekti koji su već po nekoj drugoj osnovi za svoj rad dobili potpore bilo Ministarstva kulture ili Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport tj. koriste sredstva iz proračuna.

Iz načina na koji je natječaj sročen ne možemo ne zaključiti da je riječ o mehanizmu kojim se financiranje omogućava samo određenoj skupini medija koji se u Upisniku nalaze, a ne na temelju podudaranja ciljeva pojedinačnog medija s ciljevima natječaja, ili bavljenjem temama od društvene važnosti. To se ne može nazvati nikako drugačije do li neobjektivnim pružanjem nejednakih mogućnosti”, stoji u pismu upućenom Gradu.

Od Ureda gradonačelnika Inicijativa očekuje da natječaj u ovakvom obliku, “koji ga doslovce čini nelegitimnim jer se nalazi u neskladu s misijom koja je navedena u njegovu sadržaju”, po hitnom postupku prije njegova isteka poništi, te nanovo raspiše u formi koja će zadovoljavati uvjete jednakih mogućnosti.

“Pod time podrazumijevamo također i njegovu pravodobnu objavu na mjestima gdje se ističu objave te vrste, kao i adekvatan rok prijave koji ne uključuje neradne dane tijekom polovice vremena svog trajanja”, završava Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva.

Članovi/ce Inicijative:

CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – Libela.org
Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva – Kulturpunkt.hr
Mali prst – Kupus.net
Moderna vremena Info d.o.o. – MVInfo.hr
Prostor rodne i medijske kulture K-zona – Voxfeminae.net
Udruga za nezavisnu medijsku kulturu – H-Alter.org
Udruga za promicanje kultura Kulturtreger – Booksa.hr
Udruga Domino – Queer.hr
Udruga Kurziv – Kulturpunkt.hr
ZaMirNET – Zamirnet.hr