U fokusu

isplele smo vam vašu

‘Dragi političari, nosite se van moje maternice!’

‘Dragi političari, nosite se van moje maternice!’

Projekt Snatchel, domišljat je i kreativan odgovor na zahtjeve američkih republikanaca prema kojima bi se prava žena uvelike smanjila. Pošto se predložene promjene najviše tiču pobačaja, Snatchel poručuje: “Dragi političari, nosite svoje prethistorijske zakon van moje maternice! Štoviše, evo vam jedna samo za vas!” te poziva sve koji se bave pletenjem i kukičanjem da se pridruže i ispletu vlastitu vaginu ili maternicu kao poklon odabranom senatoru.

Snatchel je dio većeg projekta Government Free VJJ, a kao svoj temeljni cilj ističe borbu za prava žena na pobačaj i korištenje kontracepcije. Članice ističu kako ne žele da im vlada određuje način na koji će postupati sa svojim tijelom te da im daje savjete vezane za pobačaj i oblik kontracepcije koje (ne)bi trebale koristiti.

Već smo pisale o vaginalnom ultrazvuku za sve žene koje žele napraviti abortus. Ono što je sporno u čitavoj situaciji jest da žena ne bi imala izbor, već bi taj ultrazvuk bio obavezan. Sam ultrazvuk je iznimno invazivan i uključuje penetraciju u tijelo pacijentice, prikupljanje ultrazvučnih slika koje bi doktori morali pokazati ženama prije pobačaja. Radi se dakle o prilično nasilnom “apeliranju” na ženinu savjest da pobačaj na kraju ne napravi.

Stajalište pristalica obaveznog ultrazvuka prije pobačaja je, ako je žena već bila penetrirana, zašto bi joj smetalo ponovo prolaziti isti proces. Suvišno je isticati gnjusnost ovakvih komentara, posebno kada zamislimo traume koje bi proživljavale žrtve silovanja. Da se radi o sličnom postupku koji bi bio proveden na muškarcima prije određenih operacija, takav prijedlog ne bi prošao niti prvo saslušanje. Međutim, kada se radi o ženama, kao da je u redu odlučivati doslovnom guranju vlasti u intimu ženskog tijela i osporavati njene slobode.

{slika}

Još jedna stavka je uznemirujuća u ovom prijedlogu, a to je medicinska procjena stručnjaka koji tvrde da ovakav ultrazvuk nije medicinski potreban. Uzevši u obzir da je svako penetriranje u ženino tijelo bez njenog pristanka silovanje, čini se da smo na pragu legalizacije silovanja u SAD-u. Cilj ovih prijedloga za zakone je u konačnici učiniti kontracepciju ilegalnom, i ograničiti, ako ne i osporiti pravo na abortus.

Stoga, Snatchel poziva sve da im se pridruže kako bi zajedno poslali snažnu poruku Vladi. Dovoljno je slijediti nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Isplesti vlastitu maternicu ili vaginu koristeći šablone koje se nalaze na web-stranici projekta
  2. Priložiti kratku poruku
  3. Odabrati nekog muškog političara te mu poslati svoj rad zajedno s porukom kao poklon
  4. Registrirati svoj rad i političara kako bi se vodila evidencija o političarima koji poklon još uvijek nisu primili
  5. Za kraj, zahvaliti političaru ukoliko se zalaže i podržava ženska prava

Donna Druchunas, jedna od suosnivačica projekta, naglašava kako ovakav tip projekta prvenstveno podiže svjesnost o političkim zbivanjima, a što je najvažnije, daje ženama priliku da izraze vlastita stajališta, djeluju i izbore se za svoja prava.

“Ako muškim političarima damo njihovu vlastitu maternicu, možda će tada konačno naše ostaviti na miru”, ističe Druchunas.

{slika}