U fokusu

jesmo li rođene/i jednake/i?

Održana edukacija za Libeline volonterke

Održana edukacija za Libeline volonterke

S.K.

Četverosatna edukacija, ali i ugodno druženje u opuštenoj atmosferi  za Libeline volonterke održano je u petak, 15. lipnja 2012. u prostorijama CESI-ja. Prisutno je bilo desetak volonterki, a edukaciju su kroz predavanje i radionice vodile Svjetlana Knežević i Tajana Broz, Libeline urednice.

{slika}

Prvi dio edukacije, vezan uz osnovne novinske forme i tehničke upute za pisanje, kao i dogovor u svezi rokova vezanih uz pojedinu formu, održala je Svjetlana Knežević. Prezentacija je bila usmjerena na razgovor o konkretnim novinarskim formama kojima se na portalu služimo (vijest, izvještaj, komentar, intervju) te poticajima za davanje samostalnih prijedloga volonterki, počevši od naslova, sve do tema o kojima su zainteresirane istraživati/pisati. Vjerujem kako je Svjetlanin mali ‘podsjetnik’ dobro došao svim volonterkama prisutnim na edukaciji te kako će se rezultati vidjeti u njihovom još boljem pisanju.

{slika}

Drugi dio edukacije bio je više orijentiran na raspravu i razmjenu mišljenja, ali i usvajanje osnovnih postulata feminizma, rodnih uloga i pojmova relevantnih za pisanje na Libeli. Organizirala ga je glavna i odgovorna urednica portala, Tajana Broz, koja je kroz nekoliko zanimljivih i dinamičnih radionica omogućila kvalitetnu raspravu o feminizmu, rodnim ulogama i ravnopravnosti, osobito kroz dvije podijeljene radionice, naslova “Ravnopravnost je za mene ako..” i “Feminizam je..”. Volonterke su pokazale mnoštvo kreativnosti i kritičkog promišljanja međusobno podijeljenih i katkad različitih stajališta prezentacijom svojih diskursa s članicama svojih ‘radnih grupa’, odnosno, određene radionice.

{slika}

Četverosatno druženje završilo je vježbom kojom je zaključeno kako je istodobno biti žena, Romkinja i pripadnica LGBT populacije, u današnjem društvu, puno teža uloga od bivanja heteroseksualnim muškarcem, čime se nužno nameće pitanje što je trulo u državi Hrvatskoj, da smo po rođenju jednaki, a po društvenim pravilima sve osim jednaki?!

{slika}