U fokusu

šetnja 4.000 ljudi

Povorka ponosa zavila Zagreb u tisuću duginih boja

Povorka ponosa zavila Zagreb u tisuću duginih boja

S.K.

“Ništa mi ne nedostaje, ali mojoj majci i njenoj partnerici nije lako zbog nepostojanja zakonskih okvira koji se tiču LGBT obitelji. Svoj djeci koja žive u takvim obiteljima poručujem da se nemaju razloga skrivati jer ljubav nije ništa sramotno”, poručila je šesnaestogodišnja Mia koja je na Povorku ponosa Zagreb Pridea održanu pod sloganom Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san došla u društvu svoje dvije majke, prenosi H-alter.

{slika}

Jedanaestu godinu za redom Povorka ponosa Zagreb Pridea prošetala se ulicama glavnog grada. Ovogodišnji Pride održan je pod sloganom “Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san” čime se željelo ukazati na postojanje LGBT obitelji u Hrvatskoj koje zbog uskih zakonskih okvira još uvijek nemaju pravo na pojedine imovinsko-pravne odnose, pravo na uzdržavanje i zajednički život te pravo za skrbništvo nad djecom nebiološkog roditelja. Nimalo lako stanje po LGBT obitelji uskoro bi trebao poboljšati zakon koji bi se reguliralo takve zajednice, a koji će se uskoro naći u proceduri izrade. Donedavna ministrica Mirela Holy, koja se povorci pridružila na Trgu žrtava fašizma, izjavila kako smatra da bi nadolazeći zakon trebao jednako vrijediti za istospolne i raznospolne parove.

{slika}

“Postoji određeni broj raznospolnih parova koji ne žele stupiti u brak. Svačije pravo treba poštivati pa bi mogućnost izbora tim zakonom trebala biti pružena svima”, rekla je Holy u razgovoru za H-Alter.

{slika}

Povorku koju je ove godine prema procjenama organizatora okupila oko 4.000 sudionika i sudionica, uz pratnju velikog broja policije prošetala se od Trga žrtava fašizma preko Trga bana Jelačića do već tradicionalnog okupljališta Zrinjevca gdje su pročitana imena homofoba i homo frenda godine – Željka Keruma i Borisa Dežulovića. Sa Zrinjevca se uz članove Organizacijskog odbora Zagreb Pridea, članove Trans Aid Hrvatske i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić okupljenima prigodno obratio i Branimir Lukić iz Foruma dugine obitelji.

“Privilegiju imanja obitelji ne smiju imati samo neki. Stoga je svaka povorka ponosa za nas ujedno i obiteljski praznik”, poručio je Lukić.

{slika}

A današnjem LGBT prazniku prisustvovali su Danijel, Matijaž i njihova trogodišnja kćer Ana. Ovaj slovenski gej par dijete je dobio zahvaljujući surogat majci koja je uoči poroda živjela u Kaliforniji.

“Kada se Ana rodila, sve pravne poslove riješili smo u Kaliforniji budući da ta federalna država ima izuzetno liberalne zakone. Obojica smo u Anin list upisani kao njezini roditelji, a po dolasku u Sloveniju matični ured je naš slučaj prebacio na sud. No, srećom, sud je odobrio postojeće dokumente tako da Ana i službeno ima dva roditelja”, objašnjava Danijel. Na pitanje kako se osjećao nakon nedavnog slovenskog referenduma o zakonu kojim bi se uredile već postojeće LGBT zajednice, a koji je naposljetku glasom naroda odbačen,  Danijel kaže da je bio jako razočaran jer je vjerovao da će referendum ipak proći.

“Nastavite upozoravati da i vi postojite u ovom društvu, budite hrabri i tražite svoja prava”, poručio je Danijel hrvatskim LGBT roditeljima.

{slika}

Jedna od onih koja svoja prava ne mogu ostvariti u Hrvatskoj je Ivana koja nakon osmogodišnje lezbijske veze želi dijete sa svojom djevojkom. No, zbog izmjena Zakona o umjetnoj oplodnji, Ivana na oplodnju odlazi izvan zemlje.

“Osjećam se ograničeno i kao da uvijek moram nalaziti načine da živim kako bih htjela. Živimo u nesigurnoj situaciji i zbog zakonskih ograničenja na naše će dijete više imati pravo moji roditelji nego li moja partnerica”, kaže Ivana.

{slika}

U takvoj situaciji nalazi se i zagrebački lezbijski par koji ima šesnaestogodišnju kćer.

“Meni ništa ne nedostaje, ali mojoj majci i njenoj partnerici nije lako. Kada moja biološka majka primjerice odlazi iz zemlje, u slučaju da se nešto dogodi moramo zvati staru baku jer mamina partnerica ne polaže nikakva prava na moj život”, objasnila je u razgovoru za H-Alter Mia. Ova srednjoškolka dijete je koje je nakon razvoda braka započela život s majkom i njenom partnericom.

{slika}

Reakcije školskih kolega bile su odlične i nikada nisam imala neugodnosti. A svoj djeci koja žive u LGBT obiteljima poručujem da se nemaju razloga skrivati jer ljubav nije ništa sramotno. Ako su vam prijatelji pravi, to će ostati i nakon te spoznaje“, zaključila je Mia.