U fokusu

Skretanje rute je izravna diskriminacija!

Skretanje rute je izravna diskriminacija!
Gradska uprava na današnjem je sastanku odlučila da će završni skup Split Pridea 2012. biti na Prokurativama, a ne na Rivi, kao prošle godine na prvoj splitskoj gay-paradi, ali će se povorka moći kretati kao i lani od Đardina kroz ulice Kralja Tomislava i Marmontovu .

Pokušaj promjene rute već utvrđene pravomoćnim zaključkom mjerodavnih gradskih tijela kršenje je ustavnih i konvencijskih odredaba koje jamče pravo slobodnog okupljanja, navodi se u priopćenju što su ga potpisali kordinatorica udruge “Kontra” Sanja Juras, koordinator udruge “Iskorak” Zoran Dominković i koordinatorica udruge “Domine” Mirjana Kučer, te će, kako ističu, dobiju li takvo rješenje, pokrenuti sudske postupke protiv grada

Naša povorka neće ići na Prokurative, nego na Rivu jer za to imamo rješenje, to jest zaključak o davanju prava na korištenje javnog prostora koji je potpisao gradonačelnik Kerum, izjavila je kordinatorica udruge “Domine” Mirjana Kučer.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u današnjem priopćenju da je “odluka grada Splita vezana uz promjenu dogovorene trase Split Pridea 9. lipnja protivna Zakonu o ravnopravnosti spolova i znači izravnu diskriminaciju na temelju spolne orijentacije”.

“Takvom odlukom grad Split doveo je u nepovoljniji položaj sudionike i sudionice povorke u odnosu prema bilo kojoj drugoj skupini kojoj slobodno okupljanje nikada nije bilo uskraćeno pa je u skladu s čl. 7. Zakona o ravnopravnosti spolova zaključak samo jedan, a to je da su oni izravno diskriminirani na temelju svoje spolne orijentacije kao i oni koji javno žele izraziti potporu onima koji pozivaju na jednakost svih ljudi koja je zajamčena Ustavom Republike Hrvatske. Grad Split, kao i bilo tko u Republici Hrvatskoj, dužan je poštovati zakone i Ustav”, ističe u priopćenju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.