Vijesti

20.03.2009. 10:48:27

Seksualno uznemiravanje u PP Papuk

(Foto: Gaetan Lee)

Preneseno s Index.hr

"Negdje pred sto godina nekog cara ubilo... Knjige kažu istina... Puco neki Gavrilo... I car pade neizbježno. Poče prvi svjetski rat... A ti ćeš mene ubit nježno da to ni'ko neće znat... Ako si nasljednik tog pretka, princip što me udavi, isto mi je past od metka il ko žrtva ljubavi. U srce ko rimski vojnik koplje si mi zabila, mila jebem te u princip i ta tvoja pravila".

Poruke koje objavljujemo su pronađene u službenom mobitelu koji je na odlasku iz PP Papuk ostavila zlostavljana zaposlenica.

 

Afera traje od 2008. godine: "Samardžića pokrivaju prijatelji iz HDZ-a"

Afera ravnateljevog snubljenja zaposlenica, kao i mobbinga drugih zaposlenika otvorena je još početkom prošle godine, no ni policija koja je ispitala sve djelatnike "Papuka", niti nadležno Ministarstvo kulture nisu poduzeli ništa iako su znali da SMS-ovi, koje objavljuje Index, postoje. Bivši zaposlenik Parka, povjesničar Zdenko Samardžija kaže da razlog tomu leže Samardžićeva poznanstva i veze u HDZ-u.


"Natjerao je svoje zaposlenike da potpišu nazovimo ga 'pismom lojalnosti' njemu i Parku prirode, kao da smo u Sjevernoj Koreji! Mahao je tim papirom pred nosom Bože Biškupića i govorio kako je sve divno i krasno, a to što je u samo tri godine iz 'Papuka' otišlo šest visokoobrazovanih osoba - nikome ništa", kaže Samardžija. Dodaje da je Ivan Samardžić prijavu zlostavljane djevojke, koja je u međuvremenu otišla iz Parka, zataškao i seksualno napastovanje nikada nije došlo do Upravnog vijeća.

 

"Nismo mogli postupati na temelju dosadašnje prijave, nego samo motriti situaciju"

Evo što državni tajnik u Ministarstvu kulture danas kaže o porukama koje smo mu poslali na uvid:

"Ministarstvo je zgroženo sadržajem ovih poruka, koje su za svaku osudu i svakako ćemo utvrditi je li ravnatelj poslao te poruke, a nakon toga ćemo odlučiti o sankcijama", kaže državni tajnik u Ministarstvu, Zoran Šikić.

"Kada se pojavila prva djelatnica koja se žalila na zlostavljanje iznijela je nedorečene tvrdnje, koje nam nisu dale za pravo postupati, nego samo motriti razvoj situacije. Bilo je i indicija da su u slučaj upletene političke igre. No, sada kada smo vidjeli ove poruke za koje smo samo čuli da postoje, uvjeravam vas da ćemo do kraja tjedna provesti istragu o ovome te već sljedećeg tjedna donijeti odluku o tome koje će biti sankcije zbog kršenja zakona o radu. Ima li ovdje osnova za kazneno postupanje, o tome će odlučiti druge institucije", kaže Šikić.

Odlazak zaposlenika iz Parka objašnjava time da su neke osobe "otišle na bolje plaćeni posao, a jedna nakon probnog roka"  i dodaje da nije otišlo toliko zaposlenika koliko se spominje. Upitali smo ga zašto su godinu dana ignorirali problem.

 

"Ovo su prljave podvale"

S obzirom na ono što je kazao nama, evo što će im najvjerojatnije reći ravnatelj:
"Dugo sam medijski zlostavljan i to ništa nema veze s mojim životom. Sve je vezano za razotkrivanje kriminala koje sam pokrenuo, a ovo su prljave podvale i podmetanja osoba koje to žele zataškati. Te dvije žene koje su navodno zlostavljane su se zgražale na te priče i potpisale su da nikakvog zlostavljanja nije bilo".

Kada smo ga pitali je li on sastavio njihovu izjavu, odnosno takozvano "pismo lojalnosti", kaže da nije. "Te osobe su prijetile meni i mojoj obitelji i ja sam to prijavio, a podnio sudskim će se putem riješiti osobe za koje sumnjam da mi pokušavaju uništiti život na ovaj način", kaže Samardžić.

 

Policija: Nismo utvrdili kazneno djelo

Glasnogovornik PU virovitičko-podravske policije Josip Štajdohar kazao nam je da je u Parku prirode doista provedena istraga i da se policija po tom pitanju konzultirala s Državnim odvjetništvom.

"Utvrđeno je da događaj nije imao obilježja kaznenog djela. No, policiju je trebalo obavijestiti o postojanju tih SMS poruka", kaže on.

Tagovi: seksualno uznemiravanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM