U fokusu

Nezaposlene majke tužnije i depresivnije od zaposlenih

Nezaposlene majke tužnije i depresivnije od zaposlenih

Getty Images

Nezaposlenim majkama s malom djecom češće je dijagnosticirana depresija negoli zaposlenim majkama, te češće osjećaju tugu ili ljutnju, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama. Jednako tako nezaposlene majke u manjoj mjeri doživljavaju pozitivne emocije poput smijeha, sreće, radosti pri čemu to do izražaja posebno dolazi kod majki iz obitelji sa niskim primanjima. Istraživanje je također pokazalo da većina majki ostaje kod kuće iz ekonomskih razloga a ne stoga što to žele, te osjećaju, s jedne strane pritisak manjka novca a s druge zahtjeve majčinstva. Onim majkama koje žele raditi jedna od prepreka je i cijena skrbi za djecu što se može riješiti niskim cijenama i različitim subvencijama od strane države.

Da nije sve u novcu govori podatak da su, u odnosu na zaposlene, u gorem emocionalnom stanju čak i one majke kojima posao ne treba – što ukazuje i na druge razloge povišene tuge, ljutnje i depresije.

Zaposlene žene sa djecom i one bez djece jednakog su emocionalnog zdravlja.

Za potrebe ovog istraživanja, od siječnja do travnja ove godine anketirano je preko 60,000 Amerikanki između 18 i 64 godine starosti. U kategoriju majki uzete su one sa djecom mlađom od 18 godina.

Rezultate istraživanja pogledajte ovdje.