Vijesti

20.03.2009. 10:44:10 - Ivan Maršić (Slobodna Dalmacija)

Kako završavaju humanitarne akcije u Lijepoj našoj

Imoćanke moraju platiti pregled na mamografu koji su same kupile

Neumorna predsjednica humanitarne udruge "Žene Imotske krajine" Eleonora Zujić najavila je da će se u Imotskome u subotu 21. ožujka, kao i prijašnjih godina, obilježiti Dan narcisa, pod sloganom - kupnjom cvijeta pomažete oboljele žene od karcinoma dojke, ali ne krije svoje razočaranje.

Prije sedam godina ova udruga pokrenula je veliku humanitarnu akciju, u kojoj je prikupljeno gotovo šesto tisuća kuna, što od članarina, što od donacija, kupljen je mamograf, opremljeni prostori i dodatni medicinski aparati, te sve dano na upotrebu Domu zdravlja Imotski.

Gospođa Zujić ističe da je upravo zahvaljujući njihovoj akciji i spomenutom aparatu, u posljednjih šest godina, kod šezdesetak žena otkriven karcinom dojke i trenutno su na liječenju, mnoge od njih uspješno, dok je za šest žena, nažalost, bilo prekasno.

Članice udruge, kojih ima nešto manje od 3000, plaćanjem članarine od 120 kuna stječu pravo na besplatne preglede mamografom, što su Imoćanke donedavno obilato koristile.

Međutim, ništa nije idealno, pa ni i ova humana priča koja ima svoj kraj, a došao je primjenom nove reforme zdravstva.

- Nakon što smo uložile svoj novac, vrijeme i emocije da bismo kupile mamograf, sada ne možemo napraviti pregled ako prethodno ne uplatimo 50 kuna! Mnoge naše članice, zbog novca, odustaju od redovitih pregleda.

To je ponižavajuće, a sve nove humanitarne akcije osuđene su na neuspjeh. Uputila sam pismo ministru dr. Darku Milinoviću, ravnatelju županijskog Doma zdravlja dr. Miranu Propadalu, očekujem njihove odgovore - kazuje nam Eleonora Zujić.

Tagovi: zdravlje, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM