Vijesti

17.05.2012. 02:06:59 - Hana Grgić

obećali promjenu

LEGO i rodni stereotipi u njihovim proizvodima

LEGO za djevojčice

LEGO za djevojčice

Prije nekoliko tjedana nekolicina aktivistkinje pokreta SPARK (aktivistički pokret koji želi stati na kraj seksualizaciji žena i djevojaka u medijima) uputila se na sastanak s čelnim ljudima iz  LEGO korporacije zbog sporne linije Lego Friends. U toj liniji, protagonistice su lijepe i dotjerane djevojke koje vrijeme provode šopingirajući i ispijajući kave s prijateljicama. Za Lego tim, ovom su linijom ispunjeni snovi svih djevojčica koje uživaju u nježnim, ružičasto-ljubičastim bojama kuća i okoliša jer se radi o tradicionalno 'ženskim'  proizvodima. Time se Lego pridružio i nekim drugim proizvođačima dječjih igračaka, koji djevojčice zaključavaju u stereotipna životna zanimanja i provođenje slobodnog vremena. Ono što ove aktivistice najviše zabrinjava je upravo deklariranje proizvoda 'za djevojčice' i 'za dječake' te se s pravom pitaju: zašto djevojčice ne mogu biti Ninje, sudjelovati u svemirskoj invaziji, biti građevinarke i policajke? S druge pak strane, upravo to deklariranje linija 'ZA' nameće ograničenja i za dječake pa se i ovdje pitaju: zašto se i dječaci ne mogu baviti životinjama ili jednostavno, baš kako LEGO Friends linija i nalaže, imati prijatelje?

Svoje su nezadovoljstvo SPARK aktivistkinje podignule na višu razinu organizirajući peticiju tijekom koje je skupljeno čak 55.000 glasova. Ono zbog čega se ogorčenje još više osjeti jest činjenica kako se LEGO uvijek deklarira kao korporacija koja u svojim proizvodima posebnu pažnju usmjerava na razvoj djeteta kao i edukativni karakter proizvoda koji često ističu.

Zahtjevi koji se upućuju LEGU vrlo su jednostavni. Žele povećanje ženskih likova u svim LEGO linijama kao i unapređivanje linije Friends dajući likovima nove uloge s uvođenjem muških likova. Od linija koje su usmjerene na avanturu traže izbacivanje nasilja i usmjeravanje na prijateljstvo i empatiju kao i rodnu raznolikost prilikom oglašavanja proizvoda. S osmijehom su dodale kako i djevojke iz Friends linije zaslužuju spasiti svijet.

Nakon nekoliko dana, iz LEGO korporacije stigle su dobre vijesti. Zahtjeve su shvatili vrlo ozbiljno te uz pomoć SPARK aktivistkinje Bailey Shoemaker Richards i Stephanie Cole, LEGO počinje intenzivno raditi na razbijanju rodnih stereotipa u svojim proizvodima.

Tagovi: aktivistkinje, djeca, dječaci, igračke, lego, peticija, rodna ravnopravnost, rodni stereotipi, spark, svijet, za djevojčice

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM