Vijesti

14.05.2012. 15:47:22

Rasa, rod i pokret Okupirajmo Wall Street

Kad su se ljudi prvi put okupili u Zuccotti parku 17. rujna 2011., bijes protiv pohlepe korporacija bio je svima zajednički. To je bio protest koji se većinom odnosio na prebacivanje moći od bogatih na sve ostale. Bila je to većinom bijela skupina koja je nastojala uključiti širok spektar glasova. Ekonomska kriza u SAD-u dovela je do toga da bijela srednja klasa preispituje svoju budućnost. Visoke stope nezaposlenosti, skupi studentski krediti i tisuće ovrha, problemi su samo navirali sa svih strana.

Organizatori su nam rekli kako su odmah uočili da je kao idući korak bilo neophodno podići svijest kod mnogih mladih koji su se pridružili, a kojima je aktivizam bio nešto novo. "Zadatak je pokreta za socijalnu pravdu da nastavi s tim razgovorima", kaže Max Rameau, jedan od pokretača Take Back the Land pokreta, koji je već savjetovao mnoge skupine.

Kazao nam je da aktivisti trebaju "osigurati da to ne bude pokret bijelaca nastao zbog toga što su nekad mogli kupovati u trgovačkim centrima svaki dan, a danas moraju kupovati na sniženjima... Ovdje se mora raditi o neravnopravnosti i dugotrajnoj neravnopravnosti, uključujući zajednice koje su patile godinama, a ne samo uslijed nedavnog ekonomskog kraha."

Mnoge žene izvješćivale su o napastovanju na kampu pa čak i o napadima - posebice one koje su ostajale prenoćiti. "Mislim da je bilo nekih kampova Okupirajmo Wall Street pokreta na kojima su cvali homofobija i seksizam", kaže Rameau.

Cijeli članak pročitajte na:

http://www.zamirzine.net/spip.php?article11333

Tagovi: homofobija, kapitalizam, kriza, occupy wall street, rasa, ravnopravnost spolova, seksizam, socijalna pravda, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM