Vijesti

11.05.2012. 09:39:14 (Libela/Tportal.hr/jutarnji.hr)

Milanović kao Obama?!

Vlada priprema novi zakon o registriranom partnerstvu

'Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit je stvari u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost. O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava', kazao je hrvatski premijer za Jutarnji list, čime je nedvosmisleno najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti gay parovima registraciju partnerstva.


'Pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što su to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, a da ne govorimo o nordijskim državama', pojasnio je premijer. Upravo u zemljama koje je spomenuo Milanović prava istospolnih zajednica su regulirana obiteljskim zakonima, brak ima nediskriminirajuću definiciju, a u skladu s tim izjednačena su im sva prava, pa tako i posvajanje djece.


Više!

Iz Iskoraka i Kontre pozdravljaju ovu inicijativu, ali i napominju:

"Također, krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije. Često nam dolaze roditelji djece i pitaju: što ako se meni nešto dogodi? U tom slučaju dijete ne može automatski nastaviti živjeti s drugim roditeljem jer mu on to formalno nije. Ovdje se radi o ozbiljnoj diskriminaciji jednog dijela djece na koju ne smijemo žmiriti niti se pravdati da hrvatsko društvo za njih još nije spremno."

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

Tagovi: lgbtiq, politika, vlada

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

marijo zivkovic:
Zagreb, 11.V.2012.

Pitanje promotorima prava na sklapanja braka osobama
homoseksualnog i lezbijskog ponašanja

U današnjem Jutarnjem listu je objavljeno da su i vođe nekih stranaka
pristaše sklapanja braka osobama homoseksualnog ponašanja, a da su
ohrabreni izjavom predsjednika USA u prilog takvih brakova.
Predsjednik Obama podržava i zalaže se da u USA ostane zakonito prekidanje života nerođene djece kroz svih 9 mjeseci trudnoće, da li neki naši političari žele slijediti Obamu i u tome, pa legalizirati pobačaj kroz cijelu trudnoću ? Zar su nam USA uzor u svemu ?

Predlažemo da nam ti političari i drugi odgovore na slijedeća pitanja:
1. Da li smatrate da se obitelju treba službeno zvati kada tri ili više osoba homoseksualnog ili lezbijskog ponašanja žive zajedno ? Da li i takve višečlane grupe imaju pravo na sklapanje braka ?
Ako smatrate da treba i može, iznesite razloge za to.
Ako smatrate da samo dvije ili dva trebaju moći sklopiti brak i zvati se službeno obitelj, iznesite razloge za takav stav.
2. Da li po Vama i osobe istog spola koje se ne ponašaju homoseksualno
ili lezbijski trebaju imati pravo na sklapanje braka i službeno se zvati
obitelj ? Na pr. dva ili više susjeda, dve ili više kolegica.
Ako da, iznesite razloge. Ako ne iznesite razloge.
3. Razna prava koja se traže za osobe homoseksualnog ponašanja, koje
žive zajedno, takve i druge osobe mogu ostvarivati građanskim ugovorima, nasljeđivanje – oporukama, međusobno uzdržavanje, posjete u bolnicama i drugo ovjerenim ugovorima

Svatko može privatno zvati svoj način života kako hoće. Međutim svi stanovnici naše zemlje se slažu da jedan muškarac i jedna žena, koji žele ili imaju djecu čine brak i obitelj, dok bilo koji drugi oblik zajedničkog života samo mali dio ljudi smatra da zaslužuje naziv brak ili obitelj, kao na pr. jedna žena s više muškaraca, jedan muškarac s više žena, jedan muškarac i jedna žena, koji privremeno žive zajedno, muškarac i žena, koji žive zajedno a nežele imati djece, dvije ili više osoba homoseksualnog ili lezbijskog ponašanja, koje žive zajedno i slično.
Čak da država dozvoli službemo zvati zajednički život osoba homoseksualnog ili lezbijskog ponašanja – obitelj, i dozvoli im vjenčanje, to neće učiniti takve zajednice stvarnom obitelji.
Svatko može promijeniti ime u Barak Obama, ali time ne postaje američki predsjednik.
.
13.05.2012. 20:41

Stup srama

Iz drugih medija

AEM