Vijesti

19.03.2009. 10:50:38

Konferencija za medije

"Buduća gradonačelnica s građanima"

HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Vesna Buterin predstavila je na konferenciji za novinare koncept komunikacije s građanima Rijeke pod nazivom "Buduća gradonačelnica s građanima". Ona će se u neposrednom kontaktu dotaći brojnih tema i sa svim dobnim skupinama. Buterin je ocijenila da je Rijeka predugo zagušena prometnim gužvama koje onemogućavaju građanima nesmetano kretanje, te izazivaju frustracije, pogotovo u jutarnjim satima. Po njoj nije riječ o nerješivom problemu.

- Potrebno je samo dobro planiranje, počevši od rješavanja problema gradskog kolodvora, projektu na kojemu od 2001. godine nije ništa napravljeno. Jednako tako treba graditi parkirališna mjesta umjsto skupih garaža. Mjere koje bez većih ulaganja i u kratkom roku mogu polučiti rezultate su reorganizacija sustava javnog gradskog prometa, preregulacija semafora, te obavljanje dostave od 21 sat do 6 i 30 sati. Jedna od mjera mogla bi biti premještanje parkirnih mjesta iz središta u rubne dijelove grada, te informiranje građana o prometnim gužvama preko info kanala. To je dio programa 3 puta 10 kojim želimo omogućiti građanima da u roku od 10 minuta uđu u grad, u isto toliko vremena da nađu parkirno mjesto, te za 10 minuta izađu iz grada, izjavila je Buterin, dodavši da gradska vlast nema prometne strategije, ali ima niz afera i preimenovanja i preskupih garaža.

Novinare je zanimalo kako kandidatkinja HDZ-a komentira odluku direktorice Komunalnog društva Kozala da kupi automobil vrijedan preko 220.000 kuna.

- U gradu u kojemu je zadnji dječji vrtić izgrađen u 80-ima prošlog stoljeća, zadnja dvorana još ranije, direktori gradskih poduzeća kupuju takve automobile. To nije ništa novo, ali je novi dokaz kako se troši novac svih građana Rijeke. Direktorica je odgovorna i za novac koji će se morati platiti zbog nepoštivanja zakonskih propisa kada je u pitanju rad u KD Kozala. Očito je da riječka vlast nije u funkciji razvoja grada i ne radi na dobrobit građana, kazala je Buterin.

Ona se osvrnula i na zadnju sjednicu Poglavarstva, kazavši da joj je neprihvatljivo da gradonačelnik Vojko Obersnel javno kaže da je nezakonito trošenje novca građana normalno.

- Gradonačelnik najavljuje da ga ništa ne brine jer da će Državna revizija imati uobičajene primjedbe. To je nedopustivo i svjedoči kako on tretira zakon. Osim toga, on obmanjuje građane jer je tvrdio da se u Rijeci neće stezati remen. Sada je prihvaćen obračun proračuna koji je ostvaren sa 84 posto. Što će biti tek tijekom ove godine, pita se Buterin.

Na pitanje kako komentira rezultate ankete koji joj daju samo 10 posto u utrci za gradonačelnicu, ona je kazala da se s rezultatima anketa ne zabrinjava.

- Na zadnjim parlamentarnim izborima ankete su davale prednost SDP-u, a ta stranka je danas u oporbi. Jedini mjerodavan sud je onaj koji će dati birači 17. svibnja ove godine, zaključila je Buterin.

Tagovi: hdz, lokalni izbori, vesna buterin

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM