U fokusu

Marinci pomiču žene prema prednjim linijama

Marinci pomiču žene prema prednjim linijama

Marinski korpus, s najvećim udjelom muškaraca među oružanim snagama, napravio je prvi korak prema integriranju žena u ratne jedinice, počevši sa pješačkom časničkom školom u Quanticu u saveznoj državi Virginiji te bataljunima za borbu na tlu, koji su nekoć za žene bili zatvoreni.

Pomicanja – koja najavljuje general James F. Amos, zapovjednik Marinskog korpusa, – u velikoj su mjeri namijenjena proučavanju načina na koji žene djeluju u ranije isključivo muškim jedinicama te reflektiraju nova pravila Pentagona objavljena u veljači, kojima se ženama dopušta da služe bliže prednjoj liniji.

Nova politika Pentagona nastavlja zabranu ženama da služe kao članice pješadije, zapovjednice specijalnih operacija i na ostalim izravnim borbenim pozicijama. No otvorila je mjesto tisućama novih radnih mjesta za žene, koje predstavljaju oko 15 posto snaga.

Vojska, koja je kao i Marinski korpus isključila žene iz mnogih poslova zbog fizičke zahtjevnosti ili blizine borbe, također proučava načine na koje bi se žene moglo integrirati u jedinice za borbu na tlu.Marinski korpus planira dodijeliti otprilike 40 žena u 19 bataljuna šest različitih tipova: topništvo, tenk, napad amfibija, borbeni inženjer, borbeni napad i protuzračna obrana na niskoj nadmorskoj visini. Pješadijski će bataljuni, međutim, ostati zatvoreni za žene.

Žene će služiti u specijalnostima za koje su već obučene – administraciji, logistici, komunikacijama, opskrbi ili autotransportu, no ne i u izviđaštvu – i bit će dodijeljene u smještaje za osoblje po njihovu otvaranju. Poslovi će postojati na razini bataljuna, za jedan korak bliže prednjoj liniji nego što je ranije bilo dopušteno, ali ne baš na samom vrhu koplja.

Počevši s ovim ljetom, trupe će također početi dopuštati ženama pohađanje tečaja za pješadijske časnike, zahtjevne tromjesečne škole u Quanticu, gdje se marince obučava kako donositi zapovjedne odluke u stanju umora i pod ekstremnom prisilom.

Žene koje polože tečaj, međutim, neće postati pješadijske časnice; umjesto toga nastavit će programe obučavanja za ostale profesije otvorene za njih, kao što su izviđaštvo, opskrba ili administracija.

prevela Ana Stipković