U fokusu

tračak svjetla u priči oko dječijih brakova

Prvi put u Indiji: Djevojka poništila ugovoreni brak

Prvi put u Indiji: Djevojka poništila ugovoreni brak

Indijka Laxmi Sargara (18) prošli je tjedan pomaknula granice za sve djevojke u Indiji u pravnom i moralnom aspektu ugovorenih brakova. Brak ugovoren prije sedamnaest godina pravno je poništen zahvaljujući hrabrosti jedne djevojke koja je odlučila zatražiti pomoć u socijalnim službama pod cijenu obiteljske sramote i odricanja. Laxmi je bila stara samo godinu dana kada je obećana Rakeshu, tada starom tri godine. No, tek prije nekoliko dana saznala je za dogovoreni brak koji se trebao ostvariti 24. travnja kada bi se preselila u muževu kuću.

Običaj siromašnih obitelji da se uzdaju u ovakav tip dogovora česta je, posebno u ruralnim dijelovima. Kroz obećane brakove regulira se financijska stabilnost i zbrinjava se djevojke za koje se roditelji ne mogu dugoročno brinuti. Ovakav dogovor odgovara obiteljima, ali ne i djeci koja su prisiljena vjenčati se. Djevojke su otrgnute iz svojih domova, najčešće u tinejdžerskim godinama i odlaze živjeti u muževu obitelj. Od njih se očekuje poslušnost prema mužu i prema njegovima. Ako djevojka nije poslušna, muž i njegova obitelj smiju joj poslušnost ‘usaditi’ batinama.

Kako se približavao datum njenog konačnog preseljenja u muževu obitelj Laxmi je izrazila svoje nezadovoljstvo vlastitoj obitelji. Kada su joj oni odbili pomoći, okrenula se socijalnoj službi. Kontaktirala je socijalnog radnika u Jodhpuru koji je specijaliziran za prava djece kroz organizaciju Sarathi Trust. On je kontaktirao mladoženju koji je isprva bio spreman na dogovoreni brak, ali nakon nagovaranja i upoznavanja s činjenicom koliko je Laxmi nesretna promijenio je mišljenje. Pravni dokument za poništenje ugovorenog braka nakon zajedničkog potpisivanja Laxmi i Rakesha postao je pravovaljan. Time je Indija dobila prvo poništenje pravno obvezujućeg dječjeg braka u povijesti. Hrabra Laxmi namjerava u miru nastaviti svoje obrazovanje, nesvjesna da je poništenje koje je dobila velika stvar ne samo za nju, već i za sve djevojčice-mladenke u Indiji, ali i diljem svijeta.

{slika}

Ugovoreni brakovi i brakovi djece obećanih između dvije obitelji učestala su praksa u Africi, južnoj Aziji, srednjem Istoku, pa čak i u zajednicama u SAD-u. Praksa takvih dogovora u kojima djeca nemaju pravo glasa toliko je jaka da se protivnici ugovorenih dječjih brakova  moraju čuvati prijetnji i odmazdi, poput silovanja i rizika da budu pretučeni. U Yemenu na primjer, ne postoji kazna za obitelji koje udaju maloljetne djevojke. Rezultat toga je da je polovica mladenki tamo mlađa od petnaest godina. U Saudijskoj Arabiji zakonom uopće nije određena najmanja dob u kojoj je moguće udati djevojčicu. Tamošnji sud je 2009. odbio poništenje braka djevojčici od osam godina, čiji je muž imao 58.

Zbog svega toga, Laxmino poništenje nije samo izlaz za mnoge očajne djevojke, nego i poticaj da se zauzmu za sebe i svoja prava.