U fokusu

Money can buy you everything!

Prve Afrikanke na Queeru šarmirale Zagreb

Prve Afrikanke na Queeru šarmirale Zagreb

Darko Vaupotić

Deseti i posljednji Queer Zagreb Festival otvorila je plesna predstava Dopisivanje (Correspondences) u izvedbi Haićanke Kettly Noel i Južnoafrikanke Nelisiwe Xabe.

Predstava se odvija na granici kazališta i suvremenog plesa, a prati odnos dviju žena, Madame X i Madame Y. Kroz dopisivanje od početne suzdržanosti putuju ka izgradnji kvalitetnog intimnog odnosa zasnovanog na razmjeni mišljenja, emocija i fizičkog kontakta. Pomoću monologa, lutkarskih dionica, plesa i glume problematizirana su mnogi pitanja kao što je položaj žena u Africi, ali i pitanja bliska svim ostalim ženama suvremenog doba.  Predstava se zasniva na autobiografskim elementima, pa obuhvaća vlastite analize odnosa između dviju autorica. Prezentira nam nešto ‘laganije’ teme kao što su muškarci, moda i ljepota, ali progovara i o problemima siromaštva te rasne i rodne politike u njihovim zemljama.

Money can buy you everything! (In Africa)

Izoliranost zemalja koje smo prozvali ‘Trećim svijetom’ nije neka novost kao što ne iznenađuje poruka kako se apsolutno sve u Africi može kupiti novcem, od zakona do ljubavi. Bilo od strane lokalnih političara ili od svjetskih velesila. Ove dvije mlade i snažne žene kombinacijom engleskog i francuskog jezika otvorile su pitanje ispravnosti takve politike na jedan vrlo šarmantan i duhovit način.

{slika}

Kettly i Nelisiwe šarmirale Zagreb!

Progovorile su i o kontradikcijama položaja žene u društvu, o njenoj snazi i njenoj krhkosti, o njenoj inteligenciji, ljepoti i senzualnosti. Odnose moći između njihovih zemalja i velesila kao što su Francuska i SAD humorom su vrlo dobro dočarale. Kombinacijom elemenata svojoj su izvedbi pružile posebnu snagu. Plesom su Vas koji put nasmijale, a koji put i šokirale. Ponekad i do granice da ne znate kako bi reagirali na poneku scenu ili problem. Pitanja koja su dotakle kroz “dopisivanje” su svakako najvažnija odrednica predstave, no svojim šarmom i duhovitošću osvojile su publiku u Zagrebačkom plesnom centru. Publika ih je ispratila neumornim pljeskom, a gošće iz Afrike su čak tri puta dolazile na bis.

Neovisno o otvorenosti ka novim umjetničkim izričajima, kao i suvremenom plesu Dopisivanje je predstava koju se isplati pogledati. Svojoj ekspresivnošću dopire do publike i ostavlja otvorena mnoga važna pitanja o kojima ćete zasigurno još danima razmišljati.

{slika}