Vijesti

23.04.2012. 10:24:04 - Hana Grgić

šokantna priča

Tajno steriliziranje žena u Uzbekistanu

Uzbekistan

Uzbekistan

Novinarka BBC-ja Natalia Antelava deportirana je iz Uzbekistana početkom ožujka, čime joj je počela službena zabrana u tu zemlju. Uz zabranu Natalia nije dobila nikakvo službeno očitovanje zbog odluke, kao niti datum isteka zabrane. No, između redaka, Nataliji nije bilo teško zaključiti kako je njezin progon direktno povezan s nedavnim razotkrivanjem potajnog steriliziranja uzbekistanskih žena s ciljem redukcije stanovništva . Antelava je na ovu šokantnu vijest nabasala izvještavajući za BBC o širokom spektru globalnih političkih i socijalnih problema, od SAD-a i zlostavljanja djece pa sve do međunarodnih napetosti između NATO-a, Pakistana i Afganistana.

Nakon što je protjerana iz zemlje, Natalia istraživanje o tajnom steriliziranju uzbekistanskih žena temelji na svjedočanstvima liječnika i pacijentica iz dijaspore u Kazahstanu. Sve priče koje je prikupila dolaze od anonimnih izvora upravo zbog straha od nemilosrdnih uzbekistanskih vlasti. Prikupljene su putem e-maila i telefona, a snimke su iz zemlje iznosili kuriri.

U svom izvještaju za BBC novinarka komentira dokaze koje je prikupila, a koji sugeriraju da su uzbekistanske vlasti u protekle dvije godine pokrenule program sterilizacije žena u cijeloj zemlji. Program koji provode je tajan, a zahvati se uglavnom obavljaju bez znanja pacijentica. Sterilizacija se primjenjuje na ženama koje su rodile dvoje ili troje djece s ciljem kontrole populacije. Pacijentice potom tek naknadno saznaju da im je država i medicinski onemogućila imati više djece. Rijetki su slučajevi informiranja žena prije samog zahvata, a kada se to i radi, čini se manipulirajući zdravstvenim opravdanjem. U ruralnim i nerazvijenim dijelovima Uzbekistana liječnici moraju ispuniti i normu o broju steriliziranih žena.  Ginekologinja iz Tašketa tvrdi kako je njena kvota iznosila 'četiri žene mjesečno'. Anonimni liječnik takvu odluku sažima u izjavi 'što manje žena rađa, manja će biti i smrtnost'. Prema procjeni nekih rijetkih nevladinih organizacija iz Uzbekistana, u 2010. godini u samo 6 mjeseci neplodnima je učinjeno oko 80 tisuća žena. 

Uzbekistan je jedna od onih država koje su raspadom SSSR-a trebale zakoračiti u neku bolju budućnost, no umjesto toga su završile kao zemlje u kojima su, između ostalog, ljudska prava samo dvije nepoznate riječi. Vladajuća je bogata i moćna obitelj Islama Karimova, čiji su glavni 'hobiji'  tortura, lažiranje izbora i kontrola medija. Zbog čestih emigracija u ovoj se zemlji precizan broj stanovnika zapravo i ne zna, no procjenjuje se kako se radi o od 20 do 30 milijuna ljudi. U ovakvoj klimi, nije teško zaključiti zašto je novinarka zabrana iskazana. 

Natalijina otkrića izravna su kritika uzbekistanskim vlastima koje su njene dokaze proglasili klevetom bez veze sa stvarnošću. U svom nedavnom izvještaju, Natalia upozorava i na nedovoljnu angažiranost globalnih sila u zaštiti ovih uzbekistanskih žena. 

Tagovi: ljudska prava, natalia antelava, redukcija stanovništva, sterilizacija, svijet, uzbekistan, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM