U fokusu

Infografika

Zašto su žene manjina u znanosti?

Zašto su žene manjina u znanosti?

Muškarci još uvijek prednjače u tzv. STEM polju rada (science, technology, engineering, mathematics, tj. znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika). No nije riječ ni o kakvoj urođenoj sklonosti prema tehnologiji, jer istraživanja pokazuju da se interes za znanost očituje već u ranom djetinjstvu neovisno o spolu, rasi ili etničkom porijeklu.

Iako djevojčice u školama slušaju više matematičkih predmeta i dobivaju bolje ocjene od dječaka, u formativnim godinama mladim djevojkama, nažalost, samopouzdanje rapidno padne. Osim s pubertetom, koji je sam po sebi dovoljno stresno razdoblje, djevojke se bore i sa socio-kulturnim okružjem koje im često daje do znanja da znanost nije za žene.

 Girls in STEMBez podrške profesora većina će nastaviti školovanje u nekom drugom smjeru.

One malobrojne koje upišu fakultet STEM usmjerenja preispitivat će konstantno svoje sposobnosti, smatrajući kako im na takvom fakultetu nije mjesto, pa će ih naposljetku više odustati od studija. Sa sličnim se problemima susreću i pripadnici nacionalnih manjina.

Za promociju znanstvenog rada značajan je među ostalim i program stipendiranja znanstvenica Za žene u znanosti, a hvalevrijedni su projekti DoubleXScience, This Is What A Scientist Looks Like, Science Cheerleader i I Am Science, koji se trude razbiti uvriježene stereotipe o znanstvenicima kako bi ohrabrili djevojke i pripadnike manjina da ne odustaju od svojih želja i potrage za zasluženim kvalitetnim obrazovanjem.