U fokusu

Predstavljanje Inicijative za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju

U vukovarskoj gradskoj vijećnici 3. ožujka je predstavljena inicijativa za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju. U Hrvatskoj je ovoj inicijativi pristupila 21 organizacija, a na području bivše Jugoslavije preko sto. Koncept Ženskih sudova kakvih je do sada u svijetu organizirano 40, označava prostor za svjedočenje žena o svakodnevnom iskustvu nepravdi pretrpljenih tijekom rata.

Predstavljanje Inicijative za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju

U vukovarskoj gradskoj vijećnici 3. ožujka je predstavljena inicijativa za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju. U Hrvatskoj je ovoj inicijativi pristupila 21 organizacija, a na području bivše Jugoslavije preko sto. Koncept Ženskih sudova kakvih je do sada u svijetu organizirano 40, označava prostor za svjedočenje žena o svakodnevnom iskustvu nepravdi pretrpljenih tijekom rata. Na Ženskom sudu žene svjedoče o nasilju u privatnoj i javnoj sferi kao i o organiziranom otporu žena. Prezentaciju je organizirao Centar za istraživanje edukaciju i promicanje ravnopravnosti spolova – ŽAR iz Vukovara.

Javnu prezentaciju su vodile Milena Babić (Centar ŽAR), Nela Pamuković, Đurđica Kolarec (Centar za žene žrtve rata-ROSA), Mira Ličina (SDF Ženska Inicijativa), Paula Zore (Ženska soba) i Renata Ćuk. Predstavnice i njihove gošće, Gordana Matanović, Anamarija Matanović i Danijela Jurić iz Udruge Brod – Grupe za ženska ljudska prava iz Slavonskog Broda, upoznale su nazočne posjetiteljice s idejom Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju, međunarodnim iskustvima u organiziranju Ženskih sudova, razlozima i važnosti formiranja Ženskog suda, sličnostima i razlikama sa ženskim tribunalima, institucionalnim i narodnim sudovima.

ŽAR planira predstaviti Ženski sud i u drugim lokalnim zajednicama, a početi će s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova i Koordinacijom za ljudska prava Vukovarsko-srijemske županije.