U fokusu

Europski parlament osudio ruski anti-LGBT zakon

U Rusiji se Zakonodavna skupština Sankt Peterburg sprema usvojiti novi zakon koji zabranjuje propagandu sodomije, lezbijstva, biseksualizma i transrodnosti maloljetnicima/cama, i u javnosti.To znači da će protuzakonito postati spominjanje homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti u tiskanim, elektronskim i ostalim javno dostupnim medijima, ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona. Prekršitelji će se kažnjavati upravnim kaznama i globama.

Europski parlament osudio ruski anti-LGBT zakon

U Rusiji se Zakonodavna skupština Sankt Peterburg sprema usvojiti novi zakon koji zabranjuje propagandu sodomije, lezbijstva, biseksualizma i transrodnosti maloljetnicima/cama, i u javnosti.

To znači da će protuzakonito postati spominjanje homoseksualnosti, biseksualnosti i transrodnosti u tiskanim, elektronskim i ostalim javno dostupnim medijima, ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona. Prekršitelji će se kažnjavati upravnim kaznama i globama. Usto, kako pojam “promicanje” nije jasno definiran širok i neprecizan jezik zakona omogućava kako prostor tako i mogućnost proizvoljnog tumačenja, što u konačnici znači cenzuriranje svih informacija o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu u javnoj sferi.

Michael Cashman u svom govoru u Europskom parlamentu istaknuo je da ovi zakoni imaju “…polaznu točku u tome da je homoseksualnost pogrešna, dok je ustvari pogrešno promicanje netolerancije i diskriminacije.” Napomenuo je i da su već tri aktivista/ice na osnovu ovih zakona platili/le globu.

Prije tri mjeseca članovi/ce Europskog parlamenta poslali su otvoreno pismo Zakonodavnoj skupštini Sankt Peterburg u kojem, između ostalog, ističu: “Duboko smo zabrinuti da ovaj zakon kombinira homoseksualnost, biseksualnost i transrodnost u jedan zakon zajedno sa pedofilijom. Zakon navodi javnost da vjeruje da su legalni akti između dvoje suglasnih odraslih i zločini protiv maloljetnika jedno te isto, dok to očito nije slučaj. Također podsjećamo da je 2006. godine Ustavni sud Rusije savjetovao da se ne usvoji zakon o kriminalizaciji propagande homoseksualnosti jer počinjenje (sodomije i lezbijstva) od strane dvoje suglasnih odraslih osoba nije nikakav zločin ili kazneno djelo… Nadamo se da ćete ispraviti zakon kako bi se odnosio samo na propagandu pedofilije, taj gnjusan i osuđujući zločin.”

Stoga je Europski parlament, 16. veljače, 2012., jasno osudio zakone koji zabranjuju javno spominjanje homoseksualnosti ili rodnog identiteta maloljetnicima/cama usvajanjem rezolucije o predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji.

U rezoluciji, između ostalog, Europski parlament “oštro osuđuje usvajanje zakona od strane Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga protiv propagande o seksualnoj orijentaciji; jednako osuđuje slične zakone već usvojene u oblastima – Rjazanjska, Arhangelska i Kostromska oblast; poziva ruske organe vlasti da zaustave ograničavajuću slobodu izražavanja koja se odnosi na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet – što je u skladu sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima; poziva potpredsjednicu Europske komisije i ujedno visoku predstavnicu Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku da prenese protivljenje Europske unije ovim zakonima.”

“Toplo pozdravljamo uvjerenje Catherine Ashton da će o ovome razgovarati direktno sa ruskim premijerom. Pitanja jednakih prava za LGBT osobe i sloboda izražavanja (kao i pošteni izbori!) bitna su svim europljanima – a i Rusi su europljani.”, izjavili su Michael Cashman i Ulrike Lunacek.

Naime, Catherine Ashton, potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica Europske unije, te članovi Europskog parlamenta i predsjednici LGBT Intergroupa Michael Cashman i Ulrike Lunacek nedavno su primili peticiju sa gotovo 250.000 potpisa iz cijelog svijeta kako bi ih se i dodatno potaknulo da podrže prava LGBT osoba u Rusiji.

Sophie int Veld, potpredsjednica LGBT Intergroupa je komentirala da “… ako Rusija nije ozbiljna u poštivanju Europske konvencije o ljudskim pravima neka kaže da je blefirala i napusti Vijeće Europe. I da ne ostane samo na izjavama – ova teška povreda ljudskih prava mora imati posljedice u EU-Ruskom odnosu.”