Vijesti

13.02.2012. 11:46:59 - Adriana Piteša (jutarnji.hr)

Dokumentarni film o životu Diane Budisavljević u produkciji Hulahopa

Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević

Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević

Diana Budisavljević za vrijeme Drugog svjetskog rata organizirala je jednu od najvećih i najsloženijih humanitarnih akcija, a zahvaljujući njoj i njezinim suradnicima spašeno je oko 12 tisuća srpske djece zatočene u logorima NDH. Njezin život tema je dokumentarnog projekta Dane Budisavljević i Miljenke Čogelje "Dianina lista", koji je krajem siječnja osvojio glavnu nagradu EAVE European Producers Workshop te je među 129 prijavljenih projekata odabran za najbolji na koprodukcijskom forumu When East Meets West u Trstu.

- Sudbini Diane Budisavljević može se pristupiti iz brojnih kuteva. Mi smo se odlučili za intimni pristup, priču o njoj i njezinim suradnicima, priču o građanskoj hrabrosti. Većina nas sudjelovala je u nekom ratu, i najčešće nismo učinili ništa. Diana Budisavljević bila je žena koja je mogla pronaći brojna opravdanja da pogne glavu. U to vrijeme bila je već baka, u ustaškom režimu bila je udana za Srbina, u krajnjoj liniji bila je strankinja koja je slabo govorila hrvatski. Usprkos svemu tome, odlučila je ugroziti vlastiti život i živote ljudi koje je voljela kako bi pomogla drugima. Tako da je ta njezina sudbina, ta transformacija, ono što želimo pokazati - objašnjava Dana Budisavljević.

- Mi ćemo svoju priču temeljiti na njezinom dnevniku i zapisima najbližih suradnika. Naravno, to ne znači da sve ne treba temeljito istražiti, biti što precizniji, iako se priča račva u bezbroj različitih političkih i povijesnih rukavaca. Čak se i nama, koliko god smo uronile u temu, ponekad čini kao da je netko izmislio cijelu priču jer je teško pojmiti da je u takvom režimu akcija takvih razmjera bila moguća - objašnjava Dana Budisavljević.

Više....

Tagovi: dana budisavljević, diana budisavljević, dokumentarni film, hulahop, kultura

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM