U fokusu

U cipelama moga roda

Potaknute problemima i neshvaćanjima s kojima se susreću transrodne osobe, udruge LORI i ALARM izvele su interaktivnu predstavu u prostorijama saveza udruga Molekula u Rijeci. Forum-kazalište je osmišljeno kao vid interaktivne radionice u kojoj publika sudjeluje i mijenja tijek predstave. Uz malo nagovora Riječani/ke su se ubrzo pridružili i zajedno s glumcima iznalazili rješenja i rasplet situacije. Zanimljivi prijedlozi i angažman starijih pokazali su da za naše društvo ima nade.

U cipelama moga roda

Ja sam Ona, ali sam zapravo On. Osjećam se kao On, ali izgledam kao Ona. I to je sasvim normalno. Ja nisam čudovište, niti sam bolestan. Ne tražim od vas da mi skidate kapu, niti uzdižete u nebesa. Sve što tražim je razumijevanje i prihvaćanje. Nemojte me tolerirati, jer to znači da me prihvaćate sve dok nisam u vašoj neposrednoj blizini.

Matejevi problemi kreću na usmenom ispitu gdje se izražava u muškom rodu. Nakon što profesorica naprasno prekida ispitivanje zbog tih “izjava”, Matej biva odbačen i od strane prijatelja. Izgubljen i sam traži potporu u roditeljima, liječniku, pa čak i svećeniku. No nitko ga ne shvaća ozbiljno, tvrde mu da je poremećen, da se ode liječiti (koliko puta ste ovo čuli?!), da su to mladenački hirovi. Uz sve te probleme biva i fizički napadnut. Na sreću, potporu nalazi u majci koja se trudi prihvatiti ga onakvim kakav on zaista jest.

Potaknute problemima i neshvaćanjima s kojima se susreću transrodne osobe, udruge LORI i ALARM izvele su interaktivnu predstavu u prostorijama saveza udruga Molekula u Rijeci. Forum-kazalište je osmišljeno kao vid interaktivne radionice u kojoj publika sudjeluje i mijenja tijek predstave. Uz malo nagovora Riječani/ke su se ubrzo pridružili i zajedno s glumcima iznalazili rješenja i rasplet situacije. Zanimljivi prijedlozi i angažman starijih pokazali su da za naše društvo ima nade. Već samim dolaskom na ovu predstavu publika je dokazala da postoji interes za ovakve teme, te da bi se radionice trebale održavati i u obrazovnim institucijama.

Mijenjajući sebe, potaknut ćemo promjene drugih. Govoriti o transrodnosti, učiti “neuke”, pokazivati “gluhima”, reagirati. Jer manjina je jedina skupina koja je ikada i mijenjala svijet.