Vijesti

03.02.2012. 09:34:12 - Lucija Živković

Iznenađujuće kratka povijest heteroseksualnosti

Američki nakladnik Beacon izdao je novu knjigu pomalo neobičnog naziva: 'Straight: The Surprisingly Short History of Hetrosexuality' (u prijevodu otprilike – Straight: Iznenađujuće kratka povijest  heteroseksualnosti). Autorica Hanne Blank u njoj istražuje povijest heteroseksualnosti ,za koju osobno tvrdi, da je vrlo kratka. Iako suprotno vjerovanjima, riječ heteroseksualnost ne postoji oduvijek, nego tek od 19. stoljeća kada ju je skovao austro-ugarski novinar Karoly Maria Kertebeny koji je pisao pamflete protiv pruskog zakona koji je kriminalizirao erotsku privlačnost između muškaraca.

Među svoje utjecaje u istraživanju povijesti ljudske seksualnosti, navodi knjigu Johnatana Katza, "The invention of heterosexuality" u kojoj se autor prvi puta zapitao od kuda dolazi ta riječ i koncept koji danas povezujemo s njom.

Glavni razlog istraživanja heteroseksualnosti Hanne Blank je i njena osobna ljubavna priča, koju otkriva odmah na početku knjige. Naime, Blank je bila u vezi s osobom koja je rođena s nekonvencionalnom kombinacijom kromosoma XXY, što znači da ima i muške i ženske genitalije. Neobična ljubavna priča, Blank je natjerala na postavljanje pitanja, što zapravo znači biti heteroseksualan. U knjizi razgovara sa svojim roditeljima, svojom osamdesetogodišnjom bakom i pokušava dokučiti misterij heteroseksualnosti u prošlosti i danas.

Tagovi: evijet, heteroseksualnost, kultura, lgbtiq

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM