Vijesti

13.03.2009. 18:35:50 (Večernji list)

Istraživanje lokalne samouprave

GONG u partnerstvu s Udrugom gradova poveo je istraživanje koliko je lokalna samouprava odgovorna i transparentna u obavljanju svoje javne službe. Rezultati ovog istraživanja koje obuhvaća sve gradove i općine u Hrvatskoj, odnosno njih 556, provodi se s ciljem uvida i analize procedure i dobre prakse u područjima transparentnosti, suradnje s organizacijama civilnog društva te funkcioniranja mjesne samouprave.

U tu svrhu potrebno je prikupiti brojne informacije, ističu u GONG-u, a pored pretraživanja internetskih stranica, najveći dio informacija prikuplja se pomoću upitnika poslanog svim gradovima i općinama i uvida u statute gradova/općina i poslovnike vijeća.

Dosadašnji odaziv gradova i općina je sljedeći: ispunjene upitnike nam je vratilo njih 289 (oko 52 posto), a statute i poslovnike nam je dostavilo njih 181 (oko 33 posto). Prema dosadašnjem tijeku istraživanja, čiji će konačni rezlutati biti objavljeni prije lokalnih izbora u svibnju, najveći odaziv glede ispunjavanja upitnika GONG i Udruga gradova zabilježili su u Istarskoj (70 posto), Sisačko-moslovačkoj (74 posto) i Virovitičko-podravskoj (81 posto), dok je najslabiji odaziv u Splitsko-dalmatinskoj (24 posto), Zadarskoj (32 posto) i Ličko-senjskoj (33 posto), a Grad Zagreb se nije ni odazvao.

- Što se tiče dostavljanja statuta/poslovnika, najveći broj gradova/općina koje su nam ih dostavile je iz Primorsko-goranske (53 posto) i Varaždinske županije (61 posto), a najmanje ih je pristiglo iz Splitsko-dalmatinske (5%), Šibensko-kninske (5%) i Zadarske županije (1), a nisu nam ih dostavili Grad Zagreb ni gradovi/općine iz Požeško slavonske županije, otkrivaju u GONG-u.

Navedeni podaci otvaraju mnoga pitanja, a jedno od osnovnih je i poštovanje Zakona o pravu na pristup informacijama i to u slučaju temeljnih akata jedinica lokalne samouprave, rekli su provoditelji ovog istraživanja.

Tagovi: gong, lokalne zajednice

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM