U fokusu

Stvaranje Društvenog centra u Novom Sadu

Posljednjih se mjeseci prošle godine u Novom Sadu ozbiljnije i intezivnije pokrenulo pitanje nedostatka javnih prostora koji bi služili građanima i udrugama za ostvarivanje svojih projekata, međusobne razmjene ideja i u kojima bi se odvijale društveno korisne aktivnosti za zajednicu.

Stvaranje Društvenog centra u Novom Sadu

Posljednjih se mjeseci prošle godine u Novom Sadu ozbiljnije i intezivnije pokrenulo pitanje nedostatka javnih prostora koji bi služili građanima i udrugama za ostvarivanje svojih projekata, međusobne razmjene ideja i u kojima bi se odvijale društveno korisne aktivnosti za zajednicu. Kao rezultat preispitivanja problema nedostatka javnih prostora nastala je Inicijativa za Društveni centar u kojoj su se okupili predstavnici/e nevladinih organizacija, pojedinaca/ki i neformalnih grupa aktivnih na polju humanitarnog rada, edukacije, ekologije i održivog razvoja, umjetnosti, aktivizma, rada s djecom, osobama sa invaliditetom, mladima, Romima i ostalih osjetljivih skupina.

Članovi Inicijative odllučili su se, između brojnih napuštenih javnih objekata u gradu, za kasarnu “Arčibald Rajs” koju i država i vojska zanemaruju već 5 godina iako je kulturnohistorijski spomenik i čije su propadanje svojim aktivnostima privremeno zaustavili. Oko 200 članova/ice Inicijative i građana/ki 22. prosinca ušli su u dio kompleksa i u korovom obraslom prostoru kasarne počeli od nule stvarati Društveni centar. U organiziranim radnim akcijima volonteri su očistili prostor i opremili ga namještajem i tehnikom koju su donirali građani te privremeno osposobili objekte za provedbu programa. U posljednja je tri tjedna Društveni centar postao mjesto interaktivnog susreta pojedinaca i udruga i u njemu su se održali mnogi društveno korisni programi, točnije: 18 edukativnih, kreativnih i humanitarnih radionica, 12 muzičkih programa, 9 tribina i okruglih stolova, 6 filmskih i video programa, 3 izložbe, 5 književnih programa, 5 performansa i 17 sportsko-rekreativnih sadržaja, svi su sadržaji u centru bili besplatni i otvoreni za javnost. Stvaranje Društvenog centra izazvalo je uglavnom pozitivne reakcije kod građana, a stizala su pisma podrške od mnogih nevladinih organizacija i sličnih regionalnih inicijativa. Tijekom tri tjedna aktivisti/kinje Inicijative pokušali su uspostaviti dijalog s vlastima i nadležnim institucijama od kojih su zahtijevali rješenje statusa kasarne i tražili da vlasti uvide važnost osnivanja takvog centra i u tome im daju podršku. Političari su svoje izjave u medijima oko pitanja kasarne uglavnom temeljili na tome kako podržavaju osnivanje društvenog centra, ali ne odobravaju način na koji su aktivisti zauzeli kasarnu te da u proračunu trenutno nema sredstava za sanaciju i rekonstrukciju napuštenih objekata. Time su pokazali kako ne razumiju akciju Inicijative, koji skvotiranjem nisu uzurpirali vojni objekt nego im je namjera bila ukazati na potrebu za društvenim centrom i na propadanje javnih objekata odnosno ukazati na mogućnost kako se ta dva problema mogu riješiti jednim udarcem. Također, političari su izjavom kako trenutno nema sredstava za takve projekte pokazali kako na njihovoj listi prioriteta nisu ni sanacija zapuštenih javnih objekata, ali niti umjetnost, kultura, obrazovanje i neprofitne organizacije koji se bave društveno korisnim radom. Apsurdna je recimo situacija da je službenu podršku Inicijativi dala Agencija zа evropske integrаcije i sаrаdnju grada Beograda dok to iz službenih struktura grada Novog Sada nitko nije učinio. Aktivisti okupljeni oko Društvenog centra ističu kako Novi Sad očajno treba takav prostor, a na to se pitanje državne institucije oglušuju godinama.

Da je nesposobna za dijalog s građanima/kama, vlast je konačno pokazala u petak 13. siječnja kada je vojna policija izbacila aktiviste/kinje bez pismenog naloga ili objašnjenja ko je nalogodavac ovog izbacivanja. Bez obzira na novonastale okolnosti, Inicijativa za Društveni centar nastavlja svoje aktivnosti. Iako zasad teško nalaze sugovornike među institucijama, Društveni je centar već postigao prve rezultate – otvorio je intenzivnu javnu raspravu u Srbiji o prenamjeni napuštenih javnih objekata.

Aktivnosti Inicijative za Društveni centar možete pratiti na njihovoj internetskoj stanici gdje možete i potpisati peticiju.