U fokusu

Libelina košarica želja

Drage čitateljice i dragi čitatelji, hvala vam što ste i ovu godinu proveli s Libelom, nadamo se da ste uživali/e u čitanju jednako kao što smo i mi uživale/i u pisanju. Želimo vam uspješnu, veselu i rasplesanu 2012. godinu, a kada bismo pisale/i Djedu Mrazu, poželjele bismo otprilike isto što je na care2.com poželjela Liz O’Donnell.

Libelina košarica želja

www.CartoonStock.com

Dragi Djede, 

bila sam dobra cijele godine. Marljivo sam radila, iako sam za isti posao plaćena manje od mojih muških kolega. Kao žena zdravstveno plaćam gotovo 50% više od bilo kojeg muškarca, no usprkos tome dobro sam brinula o sebi i redovito odlazila na preglede. Kontaktirala sam svoje gradske zastupnike u Senatu kako bih podržala legalizaciju pobačaja i bolju (pravedniju!) zdravstvenu zaštitu. Svoju građansku dužnost shvaćam vrlo ozbiljno – redovito glasujem, i to za žene. Potpisala sam brdo peticija protiv trgovine ljudima i nasilja nad ženama. Nosila sam crveno kako bih podržala akciju za podizanje svijesti o nejednakosti plaća, ružičasto na Dan ružičaste vrpce i plavozeleno na dan borbe protiv raka jajnika (iako mi plavozelena grozno stoji!). Bojkotirala sam sve proizvode čije reklame su seksističke; kada su iz Dockersa poručili da su muškarci ti koji bi trebali nositi hlače, moj je suprug prestao kupovati njihove proizvode. Priznajem, moja kuća nikada nije čista, blistava i uredna – stvar je u tome da toliko slušam o tome kako muškarci sve više sudjeluju u kućanskim poslovima da sam zaključila da bi bilo u redu malo zabušavati po tom pitanju.

Dragi Djede, sigurno ćeš se složiti da sam bila dobra i zaslužila pokoji poklon ove godine. Evo što želim za Božić:

– zdravstveni sustav koji ne diskriminira pacijente prema rodnoj osnovi i ne ugrožava ženska reproduktivna prava

– jednake plaće za žene i muškarce

– snažne kandidatkinje na slijedećim izborima

– brigu o djeci koju si svaka mama može priuštiti

– plaćena bolovanja za sve

– kraj trgovine ljudima, nasilja nad ženama i napada na ulicama

– bolju pravnu (i inu) zaštitu za žrtve silovanja

– mir u svijetu

Ako misliš da sam bila specijalno  dobra, slobodno me počasti i parom ružičastih cipela Dolce & Gabana (broj 40). Unaprijed hvala! I kad svratiš, ne zaboravi zaviriti pod drvce – tamo će te čekati zdjelica čokoladnih kolačića (kupovnih…što da kažem, nemam vremena za pečenje kolača) i čaša mlijeka (sojinog, zna se).

Prevela Nada Kujundžić