U fokusu

Nužno je uvesti sustavnu edukaciju o seksualnosti u škole

U više od 60 posto prijavljenih slučajeva u Hrvatskoj, žrtve seksualnog nasilja maloljetne su osobe. Potrebno je upozoriti javnost na rasprostranjenost seksualnog nasilja među mladima i potrebu uvođenja sustavnih preventivnih edukacija u osnovno i srednje obrazovanje. Odsustvo sustavne edukacije o seksualnosti i svim njenim aspektima pa tako i seksualnom nasilju dovodi mlade u situaciju da postaju najvulnerabilnija skupina.

Nužno je uvesti sustavnu edukaciju o seksualnosti u škole

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ženska soba – Centar za seksualna prava organizirala je 24. studenog okrugli stol “Uvođenje prevencijskih programa protiv seksualnog nasilja u škole” kako bi upozorila javnost na rasprostranjenost seksualnog nasilja nad i među mladima.

“U više od 60 posto prijavljenih slučajeva u Hrvatskoj, žrtve seksualnog nasilja maloljetne su osobe! Potrebno je upozoriti javnost na rasprostranjenost seksualnog nasilja među mladima i potrebu uvođenja sustavnih preventivnih edukacija u osnovno i srednje obrazovanje. Odsustvo sustavne edukacije o seksualnosti i svim njenim aspektima pa tako i seksualnom nasilju dovodi mlade u situaciju da postaju najvulnerabilnija skupina, stoga uvođenje takve edukacije mora biti prioritet.” istaknula je na okruglom stolu mr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.  Uz  mr. sc. Maju Mamulu, uvodna izlaganja na aktualnu temu prevencije seksualnog nasilja i uvođenju prevencijskih programa u hrvatske škole održale su Gordana Sobol, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Sabora RH, prof. dr. sc. Vesna Jureša,  pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Cesar, voditeljica programa u CESI- Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Emina Bužinkić ispred Inicijative za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo.
 
Okrugli stol je okupio pedesetak sudionika/ca iz javnog i civilnog sektora, tijela državne uprave i organizacija civilnog društva koje se bave preventivnim programima protiv nasilja među mladima, a na njemu su sudjelovali i predstavnici/e nadležnih institucije koje donose odluke u području odgoja i obrazovanja. Sudionici su tijekom trosatnog rada koji je uključio i opsežnu diskusiju razmjenjivali  informacije s područja provedbe preventivnih programa protiv seksualnog nasilja i nasilja općenito te raspravljali  o mogućnostima i izazovima uvođenja sustavne i obvezatne edukacije o seksualnom nasilju.
 
Vesna Jureša, pročelnica Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite istaknula je kako je pitanje uvođenja obveznih prevencijskih programa protiv seksualnog nasilja u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, ali i zaštita prava djece i mladih, prije svega uloga i zadaća nadležnih institucija, pa tako i zdravstva. Također, smatra, kako sa preventivnim programima treba započeti već u osnovnoj školi te kako su mladi izloženi nizu nepotpunih i netočnih informacija putem različitih elektronskih medija a nužno je da sa problematikom seksualnog nasilja i mehanizmima zaštite budu upoznati na adekvatan i njima primjeren način.
 
Sanja Cesar (CESI) prezentirala je istraživanje koje su proveli 2011. godine o stavovima muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti. Podatci pokazuju kako su muškarci koji shvaćaju temeljne vrijednosti rodne ravnopravnosti (rodno osviješteni) značajno zadovoljniji kvalitetom svog života u cjelini te samim time manje skloniji uporabi nasilja. Također, prezentirala je istraživanje iz 2007. godine o stavovima mladih o nasilju u adolescentskim vezama, gdje se došlo do zabrinjavajućeg podatka od visokih 28% mladih koji su izjavili da se u krugu njima bliskih prijatelja i prijateljica nalaze i osobe koje se u vezi ponašaju nasilno.
 
Emina Bužinkić (Inicijativa za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo) naglasila je kako je pristup politikama za mlade i o mladima neozbiljan od strane institucija koje ih razvijaju i donose. Smatra kako se u pogledu rješavanja pitanja nasilja nad i među mladima treba djelovati na svim razinama no kako je nužno promijeniti pristup odgovornih institucija i tijela te ih upozoriti da je potrebno djelovati prije nego što nasilje postane dijelom svakodnevnog života mladih.
 
“Društvo u cjelini mora preuzeti svoj dio odgovornosti za prevenciju seksualnog nasilja u državi”, zaključno je upozorila u sklopu okruglog stola Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova naglašavajući da je nedopustiva praksa u nas, da se država i dalje uvelike oslanjanja na organizacije civilnoga društva u prevenciji svih oblika nasilja.
 
O Ženskoj sobi:
 
Ženska soba – Centar za seksualna prava je nevladina, feministička organizacija koja radi na osvještavanju žena, institucija i javnosti o seksualnom nasilju, seksualnosti žena i seksualnim pravima, kroz edukaciju, istraživanje i javni rad. Smještena je u Zagrebu, Hrvatskoj, djeluje lokalno i regionalno.
Kao jedini specijalizirani servis u Hrvatskoj upravo na području seksualnog nasilja, kroz Centar za žrtve seksualnog nasilja koji je otvoren 2008. godine u okviru Ženske sobe, pružamo direktnu i indirektnu pomoć i podršku žrtvama seksualnog nasilja:
–   pomoć u procesu prijave seksualnog nasilja (pratnja na policiju i u bolnice);
–   priprema za sudski proces;
–   savjetovanje i terapija: krizno savjetovanje (medicinsko, pravno i psihološko), terapijski rad u proradi traumatskog iskustva, psihološko savjetovanje za obitelj ili prijatelje/ice žrtve;
–   razvoj i publikacija različitih materijala za žrtve.